«Невидимі» землі на карті планети: від фіксації до захисту

Сучасна картографія, це, перш за все, прикладна дисципліна. Сучасні картографічні сервіси і платформи, серед яких найпоширеніші електронні карти (цифрові, онлайн–карти, такі як карти Візіком, зокрема) здатні не лише вказати напрямок руху або відстань до найближчої кав’ярні).

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, Landmark

Вони:

Крім того, як виявилося, карти допомагають боротися з соціальною несправедливістю.

Про це йдеться у статті Bringing «invisible» lands on the map.

Згідно з нею, землі, які належать громадам так званих «корінних» народів, насправді мають вирішальне значення для значно більшої кількості людей. Йдеться про цифру в 2,5 мільярди людей у всьому світі. За звичай, земля громади, як відомо, перебуває у колективній власності. Згідно з експертними оцінками, біля 50–65% земель у світі належать громадам. Втім, це не завжди корелює з її юридичним статусом.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, Landmark

Саме для них існує онлайн-проект LandMark, який працює над картографуванням земель корінних громад. Мета: забезпечення прав громад і попередження таких потенційних загроз як вирубка лісу чи видобуток копалин. Зараз ця перша в своєму роді ініціатива охоплює 12% світових запасів землі.

У вересні 2013 року Інститут світових ресурсів (WRI), Оксфам (метою діяльності об'єднання є розв’язання проблем бідності, прим.пер.) та Міжнародна земельна коаліція скликали конференцію «Масштабування глобальних зусиль для забезпечення прав на землю та ресурси громади» у Швейцарії. Всесвітній інститут ресурсів був одним з тих, хто проводив сесії з «картографування та документування» та закликав до розробки картографічної платформи для відображення землі громад.

Через майже 2 роки, після численних нарад за участі організацій з усього світу, LandMark представили на розсуд громадськості. Відбулося це 10 листопада 2015 року.

– Чимало урядів не спішать визнавати землі корінних народів чи громадські території. Відтак, офіційні карти часто не візуалізують цю землю і вона лишається «невидимою», – стверджує Пітер Вейт з WRI.

Функція LandMark полягає у зборі та агрегації карт земель, які колективно утримуються представниками або громадами корінних народів. Ці землі відображаються на карті згідно з типологією, яка, в свою чергу, засвідчує визнання чи його відсутність статусу землі з боку уряду. Власне кажучи, завдання полягає у тому, щоб зробити подібні землі «видимими». Це, в свою чергу зможе, принаймні, частково зменшити вірогідність їх втрати.

Карта громадських земель корінних народів на LandMark охоплює біля 12,4% світових земель. Сама ж глобальна онлайн–платформа постійно додає нові дані. Допомагають їй в цьому дослідження та інформація, отримана громадськими та урядовими організаціями.

Після отримання інформації LandMark додає до неї відповідні атрибути. Останні задають її типологію і компілюють в базі даних. Втім, не зважаючи на те, що мета – на добровільних засадах охопити всю планету, LandMark включає в себе лише дані, які їх власники (корінні жителі та їх громади) хочуть перевести у статус «видимих».

Крім інших, платформа підтримується WRI, який виступає частиною Секретаріату разом з Міжнародною земельною комісією (ILC). Крім цього, WRI хостить картографічну платформу, оновлює дані та керує ними, а також забезпечує щоденне обслуговування сайту.

Організації, що співпрацюють з LandMark, такі як Інститут громад з Перу, PAFID з Філіпін чи AMAN з Індонезії, працюють з корінними жителями та громадами у власних країнах з метою картографування їх земель та підтримки їх прав.

Нещодавній аналіз LandMark виявив, що оцінки основних ризиків принципові для користувачів платформи. До прикладу: фахівці, які покликані зважувати ризики для компаній та інвесторів використовують дані LandMark для оцінки вірогідності земельних конфліктів.

Відтак, деякі провідні світові компанії розробили власні політики щодо права на землю і закликають своїх партнерів поважати права місцевих громад на землі і не захоплювати її. Крім того, LandMark використовується компаніями і інвесторами для оцінки потенційних інвестицій.

– Корінне населення - це, часто, найбідніші люди. Їм дуже складно захистити власну землю у протистоянні з урядом та корпораціями, – каже Де Вера, організація якого постачає інформацію про землю для картографічної платформи LandMark.

Нещодавній аналіз національного законодавства у 100 країнах виявив, що 55 країн мають досить чіткі правові положення щодо володіння землею громадою. В інших 45 цього немає або вони слабкі.

Можливо, світу потрібно ще багато проектів на кшталт LandMark аби закрити цю прогалину?

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

2019-10-30 13:16:11