Викиди діоксиду вуглецю на карті світу: хто забруднює планету найбільше?

Діоксид вуглецю — неотруйний газ, без кольору і запаху. Є природною складовою атмосфери. Має парникові властивості, відтак сприяє утриманню тепла на поверхні Землі і вносить основний вклад у глобальне потепління.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу,  викиди вуглецю, екологічна катастрофа

Викиди діоксиду вуглецю (CO2) — одна з найбільш впливових і найменш контрольованих екологічних проблем сучасності. Від контролю за ними, без перебільшення, залежить майбутнє планети і людства.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Про це йдеться у нарисі «Найбільші у світі «кліматичні грішники».

— Якщо ми хочемо уникнути катастрофічної зміни клімату, кожній людині на планеті необхідно обмежити викиди CO2 до 2,7 тонн на рік. Для повнішого розуміння, зворотній рейс з Відня до Нью-Йорка в економ-класі тягне за собою викид приблизно 2,8 тонн CO2, — відзначив автор.

Нова інтерактивна карта демонструє, які країни перевищують норму викидів у 2,7 т. CO2 на людину, а які — ні. На цій Світовій «карті грішників» країни, зафарбовані у червоне/рожеве, безумовно, відповідальні за зміни клімату. Ті ж, хто зафарбований у зелене мають всі підстави засмучуватися рештою світу.

До прикладу, у США окремо взята людина виробляє щороку 15,74 т. CO2. Це приблизно в 6 раз більше, ніж 2,7 т. на людину.

Варто відзначити, що в цій ситуації Америка не самотня. У більшості розвинених країн населення перевищує допустимий показник у 2,7 тонни викидів CO2. Ймовірно, вина розвинених країн більша, ніж її демонструє карта. Чому? Тому, що значна частина країн, що розвиваються, споживають продукти, котрі виробляють більш успішні країни. І навпаки. Тому ця карта вказує радше на загальні тенденції, ніж реальний стан справ.

У самій Австрії, як пише Moment, середнє споживання на душу населення призводить до 8, 3 тонн викидів.

— Це втричі більше за норму, — зауважив автор.

Втім, на його думку, в Європі практично всі країни продукують забагато викидів. Виняток — Албанія і Молдова. Крім того, у більшості випадків викиди CO2 рахуються там, де вони виробляються. Таким чином, поза увагою залишаються країни, котрі продукують викиди CO2 в результаті споживання.

До прикладу, якщо іграшка виробляється у Китаї, а продається у Австрії, викиди CO2 враховуються у Китаї.

Втім, є і курйозні випадки. Так, найбільший у світі «кліматичний грішник» у світі це архіпелаг Палау. Його мешканці, а це лише 17 700 чоловік нічого не виробляють. Втім, викиди, які провокують 140 000 туристів, офіційно лягають на плечі місцевих. А це — 65 тонн CO2 на людину.

Примітка. Показник у 2,7 тонни CO2 був вирахований Університетом природніх ресурсів і наук про життя у Відні. Згідно з результатами їх обчислень дотримання цифри 2,7 т. CO2 дозволило би обмежити потепління до 2° C до 2050 року.

Читайте також:

2019-09-25 13:53:36