Карти попереджають учасників протестів у Гонконзі про водомети і поліцію

Сучасна картографія — в багатьох відношеннях унівесальний інструмент, чиї функції дозволяють не лише аналізувати, але і змінювати реальність.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, протести у Гонкозі,103.hk,HKMap.live

Один із доказів цієї гіпотези — протести у Гонконзі, учасники котрих координують свої дії за допомогою карт власної розробки на месенджерів.

Про це йдеться у статті «Карти попереджають учасників протестів у Гонконзі про водомети і поліцію» на шпальтах QUARTZ, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Характер протестних акцій у Гонконзі, відомих як «Be Water» полягає у тому, шо натовпи протестуючих швидко рухаються по всьому місту. Одного вихідного дня вони акціонують в центральному діловому районі міста, потім у промислових кварталах або віддалених передмістях. Таким чином, у місті завжди щось відбувається. Втім, однією з ключових проблем дя протестуючих є орієнтація у мінливих і часто хаотичних обставинах.

Зусилля громадян, котрі вони прикладають для того, щоб відобразити протести в реальному часі це одночасно і спроба вирішити прикладні питання, зокрема, такі як:

  • куди треба йти?
  • де зараз є загроза потрапити під сльозогінний газ чи водомети?
  • де зараз поліція або її озброєні сателіти, котрі нападають на мирних протестувальників?

Однією з найпоширеніших карт в режимі реального часу є HKMap.live, створена завдяки волонтерам на початку серпня. Це динамічна карта Гонконгу, котра як і Google Maps дозволяє збільшувати чи зменшувати масштаб. Крім детально позначених вулиць і будівель вона має різноманітні емодзі, котрі дозволяють передавати інформацію з, так би мовити, «першого погляду». До прикладу, таку як:

  • «собака» — для означення поліції;
  • «робітник» у жовтому — протестувальників;
  • «динозавр» — спеціальний загін поліції у чорному одязі;
  • «білий міхур» — слізний газ;
  • «два знаки оклику» — небезпека;

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, протести у Гонкозі,103.hk,HKMap.live

Розроблена професійним фінансистом, котрий ідентифікується лише за прізвиськом Kuma, HKMap покликана вирівняти шанси між протестуючими та поліцією, розповів він в інтерв’ю у Telegram. Раніше протестуючі покладалися на текстові оновлення у Telegram, втім, сам Kuma визнав їх занадто розсіяними для того, щоб бути ефективними. Крім того, вони важкі для візуалізації. Принаймні, в ситуації, коли хтось не знайомий з конкретним мікрорайном.

— Величезна асиметрія в інформуванні протестуючих і поліції призвела до неодноразових оточень і арештів, — сказав він. За його словами випадкові перехожі та «нефронтові» протестувальники теж можуть використовувати карту задля уникнення небезпечних зон. Після того, як наприкінці липня деяких його друзів арештували, він вирішив розробити HKMap.

Зараз це людиноорієнтована карта, де кожен може розміщувати поточні оновлення після того, як пройде просту перевірку через Telegram. Вона полягає у тому, що невелика команда модераторів перевіряє публікацію в прямому ефірі, в ефірах новин та в адміністраторів інших надійних груп Telegram. Після перевірки публікація отримує галочку. Користувачі, котрі розміщують неверифіковану інформацію, можуть видалити свої записи і завантажитися з платформи. Задля мінімізації небезпеки Kuma є єдиним адміністратором домену HKMap. Крім нього, вони використовують Project Galileo — безкоштовну службу кібербезпеки, яку надає фірма з безпеки Інтернет Cloudflare для активістських сайтів — для блокування шкідливих IP-адрес та захисту веб-сайту від мережевих атак. За словами Kuma, за день на HKMap заходить біля 200 000 унікальних користувачів, а також понад 10 000 зареєстрованих, які, крім іншого, можуть брати участь у голосуваннях.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, протести у Гонкозі,103.hk,HKMap.live

Звичайно, загальна доступність до карти впливає на те, що майже будь-хто може розміщувати свою інформацію на HKMap. Як наслідок — якась кількість недостовірної інформації омине увагу з боку модераторів.

— В нашій ситуації швидкість і точність завжди змушені шукати компроміс, — стверджує Kuma.

На щастя, інша картографічна ініціатива громадян під назвою 103.hk допомагає компенсувати точність, навіть якщо їй не вистачає швидкості HKMap. На відміну від динамічного та інтерактивного характеру HKMap, 103.hk видає єдину статичну карту у вигляді фотофайлів. Під час протестів на його веб-сайті публікується нова карта, яка поширюється через різні канали Telegram кілька разів на годину. Карта кольорова, щоб відрізняти протестуючих, злочинців та поліцію, з більш темними відтінками, що відображають густоту натовпу. Вона також використовує стрілки для демонстрації швидкості руху натовпу та піктограми для ідентифікації таких речей, як протестні барикади та пункти надання першої допомоги.

— Я прагнув чогось такого, куди можна піти і подивитися, на кшталт, «добре, це протестуючі, це протест. А там де сльозогінний газ, там позначено «чорним прапором».

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, протести у Гонкозі,103.hk,HKMap.live

— Ось в чому була ідея, — пояснив педагог, засновник і адміністратор 103.hk, котрий воліє ідентифікувати себе як Orca.

Невелика команда волонтерів допомагає формувати карти. На передовій рухаються «бігуни», одягнені як звичайні перехожі, з тим, аби не привертати до себе зайвої уваги. Користуючися буфером обміну або ілюстратором на iPad вони розмічають порожню карту на основі останніх оновлень. Потім так званий «інтегратор» збирає оновлення, додає додаткову інформацію зі стрімів та джерел новин з тим, щоб зіставити всю наявну станом на зараз інформацію в одній карті, яка потім виставляється в інтернеті або надсилається через Telegram.

В ситуаціях, коли доступ до інтернету обмежений, Orca закликає протестуючих з перших рядів, там, де краще видно, завантажити карту, а потім AirDrop - у натовп, щоб інформацію могли отримати інші.

— Ми називаємо це вириванням, а точніше — пульсацією, - каже він. На піку завантаження, під час демонстрації 18 серпня веб-сайт 103.hk зафіксував 600 000 звернень. Але, оскільки карта надсилається через велику кількість каналів, важко сказати, скільки чоловік використовує її насправді.

Втім, результатом подібних акцій є ризик так званого «вигоряння», коли команда, котра працює на ентузіазмі банально втомлюється.

— Ми всі стомилися. Але робимо це, поки можемо, — каже він.

За останні тижні ці карти набули все більшого значення, оскільки поліція, здається, має намір закрити величезну частину метро навіть перед санкціонованими демонстраціями, що, зрештою, впливає не лише на протестувальників, але і на інтереси десятків тисяч жителів і гостей міста.

— Наша роль сервісна. Ми допомагаємо людям ознайомитися з поточною ситуацією і прийняти власне рішення, особливо коли поліція перекриває шляхи до відступу, а у транспорті не вистачає місця, — пояснив Orca.

Читайте також:

2019-09-06 12:45:54