Міста та інновації: як картографувати те, що буде?

Минулого разу ми розповідали про те, як картографічні сервіси допомагають боротися за окремі аспекти соціальної справедливості.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, картографування інновацій

Нова інтерактивна карта OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку, прим. пер. ) та Bloomberg Philanthropies пішла далі – вона відстежує зростання рівня інновацій у більш ніж 80 містах світу.

Про це пише US.News., передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Кількість міст, котрі розвивають інновації, зростає. До останніх належать нові технології, аналіз даних та вимірювання результатів, все, що здатне покращити життя для громадян. Зокрема, йдеться про те, щоб:

  • ефективніше надавати послуги;
  • реагувати на зміни клімату;
  • відповідати на питання автоматизації робочої сили тощо.

Результати дослідження цих та інших проблем зафіксовані в нещодавно опублікованій новій онлайн—карті.

— Результати досліджень та інтерактивна карта покликані продемонструвати, як міста впроваджують інновації; сфери, де вони їх застосовують та напрямки їх розвитку, котрі фінансує міська влада, — каже Андреа Колуман, котра займається питанням інновацій в Bloomberg Philanthropies.

Тим часом, фонд Bloomberg Philanthropies оголосив про початок фінансування для міст за дев’ятимісячною інноваційною програмою, котра допоможе їм адаптувати ідеї та технології для масштабування проектів та залучення мешканців.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, 3D-карта Місяця

Найновіші міста світу

– Нова онлайн—карта та веб—сайт покликані «оцінити місцеві інновації у глобальному масштабі для того, щоб визначити, які інструменти та тактики вони застосовують, які напрямки розвивають та яку підтримку потребують для подальшого розвитку, – стверджує Колуман.

З майже 90 міст у всьому світі, які провели відповідні дослідження, приблизно дві третини знаходяться у США. Йдеться як про великі штибу Сан-Франциско, Нью-Йорк та Лос-Анджелес так і дрібніші на кшталт Волнат-Крік (Каліфорнія), Дюрем (Північна Кароліна) і Мобіл (Алабама).

Більше чверті з перелічених міст використовували певні технологію для посилення економічного розвитку, зокрема, 23% — для залучення або зв’язку громадян з владою, стільки ж — для покращення системи перевезень.

До прикладу, Детройт залучає спеціаліста по работі з даними, менеджера проектів та вмотивовану команду задля вирішення двох «зеркальних проблем»:

  • перша полягає у тому, що міська криза породила величезну кількість покинутих будинків та ділянок;
  • коріння другої лежить у неефективній мережі громадського транспорту, котра часто не сполучає місце проживання людини і його роботу.

Згідно із дослідженням міста досягли певних успіхів. Так, 4 з 10 покращили ефективність системи надання послуг (включно з пожежниками, поліцією, житлом, мобільністю та соціальними послугами). Крім того, більше половини покращили процеси бюджетування, міжвідомчої кооперації та властиво робочого процесу.

— Нам приємно спостерігати за тим, що так багато міст залучають інновації до вирішення масштабних проблем, — каже вона. Водночас, за її словами, інновації є частиною людини, котрою не варто нехтувати.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, 3D-карта Місяця

— Дослідження підтвердило гіпотезу про те, що здатність міст до стимуляції інновацій найбільше залежить від сміливості керівництва, вмотивованості чиновників, і також наявності:

  • правильних навичок;
  • уваги до даних,
  • формування цілей
  • та вимірювання результатів, — каже вона.

За словами керівниці Центру підприємництва OECD Ламії Камал-Чауї її організація надає пріоритет «країнам та макроекономіці», втім, «вже більше двох десятиліть займається проблемами міст та міської політики».

— Крім того, починаючи з 2016 року Коаліція Мерій, переможців у вирішенні проблем інклюзивного зростання підняла питання нерівності до глобального рівня, — розповіла вона, — Bloomberg Philanthropies та OECD із задоволенням співпрацюють з Коаліцією в надії на кооперацію в інших, містоорієнтованих проектах.

Більшість міст руйнує безпритульність

Під час проведення дослідження OECD та Bloomberg Philanthropies «здійснили опитування щодо інвестиційного потенціалу у 89 містах як країн, що входять до OECD, так і поза нею», — розповідає сайт організації. Його метою було «розкрити потенціал для інновацій у місцевому державному секторі та ресурси — людські, фінансові та інституційні і з’ясувати як вони працюватимуть на підвищення рівня інновацій у місті».

За словами Коулман найпоширеніші види інновацій використовуються «для вирішення крупних проблем», від безпритульності до зміни клімату і проявляють лідерів, котрі здатні до ризику, ефективно використовують дані і розробляють рішення, засновані на цифрових технологіях.

До прикладу, для того аби атакувати проблему хронічної безпритульності у Лос-Анджелосі, керівництво міста переробило муніципальні норми, котрі у підсумку уможливили будівництво мікродомівок («дворів у дворах»). Реформа призвела до того, що у 2018 році було видано біля 2300 дозволів на подібні будівництва чи реновації існуючого житла. Це, в свою чергу, більше ніж за період з 2003 по 2016.

Тим часом у Дюремі місто використало дані та їх аналіз для вирішення іншої хронічної проблеми. Це значна кількість водіїв з низьким рівнем доходу, чиї ліцензії були відкликані через порушення правил дорожнього руху.

На думку експертів Bloomberg Philanthropies це «вагома перешкода для розвитку їх економічних можливостей і потреб».

— Міська команда, котра опікується інноваціями допомогла більш ніж 35 000 людей після того, як поспряла анулюванню 52 000 непогашених штрафів за дорожній рух, що у підсумку наблизило їх до відновлення водійських прав,— повідомляє Bloomberg.

Читайте також:

2019-11-01 12:22:42