Як виглядала би карта світу, якби весь лід розтанув: що буде з Україною?

Якщо людство продовжить спалювати викопне паливо, з часом глобальне потепління розтопить кригу на полюсах і вершинах гір. В результаті рівень води підніметься на 64 метри.

Візіком,  API Visicom, Visicom maps API, танення льодовиків, затоплення територій

Про це йдеться в нарисі National Geographic.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Погляньмо, що станеться з береговими лініями у світі

Власне кажучи, карти демонструють світ таким, яким він є зараз. Відмінність лише одна — лід розтанув і стік в море, підняв рівень океану на 64 метри і в результаті створив нові берегові лінії як континентів взагалі, так і внутрішніх морів, зокрема.

Зараз на Землі понад п’ять мільйонів кубічних миль льоду, відтак, деякі вчені стверджують, що для того щоб розплавити його потрібно не менше 5000 років. Втім, якщо ми продовжимо викидати вуглець тими ж темпами, швидше за все, створимо планету із середньою температурою, можливо, 80 градусів за Фаренгейтом (приблизно 26 за Цельсієм), замість нинішніх 58 (приблизно 14 за Цельсієм).

Північна Америка

Атлантичне узбережжя пішло під воду разом із Флоридою та берегом затоки. Пагорби Сан-Франциско стали скупченням островів, а Центральна долина — гігантською бухтою. Власне каліфорнійська затока простягнулася на північ від Сан-Дієго.

Південна Америка

Басейн Амазонки на півночі та басейн річки Парагвай на півдні стануть атлантичними затоками. Буенос-Айрес, прибережна частина Уругваю та більша частина Парагваю будуть затоплені. Виживуть гірські ділянки вздовж узбережжя Карибського басейну та в Центральній Америці.

Африка

Порівняно з іншими континентами втратить менше, ніж інші, втім, її проблема в іншому — це зростаюча спека, котра перетворить частину її території на малопридатну для життя. Зокрема, в Єгипті Олександрія і Каїр будуть заболочені водами Середземного моря.

Європа

Лондон? Забудьте. Венеція? Поглинута Адріатичним морем. Нідерланди давно здалися на поталу морю, як, зрештою, і частина Данії. Тим часом Середземномор’я розширюється, Чорне і Каспійське моря теж.

Азія

Землю, на котрій зараз мешкає 600 мільйонів китайців, затопить. Заллє водою домівку 160 мільйонів бангладешців і значну частину прибережної Індії. Затоплення дельти Меконгу перетворить Кардамонові гори у Камбоджі на острів.

Австралія

В пустельній частині Австралії з’явиться внутрішнє море, але вона втратить значну частину вузької прибережної смуги, де зараз мешкають чотири з п’яти австралійців.

Антарктида

Крижаний покрив Східної Антарктиди містить чотири п’яті частини льоду на Землі і з цієї причини здається вічним. Він пережив останні потеплішання і, як не дивно, начебто збільшився в розмірі. Причина - глобальне потепління, котре затримує більше водяної пари, що у вигляді снігу випадає на Східну Антарктиду. Втім, навіть вона навряд чи переживе повернення до еоценового клімату.

В Західній Антарктиді льодовиковий покрив тієї ж Гренландії завжди був тоншим ніж деінде. Його вразливість пов’язана з грунтом, на котрому він знаходиться нижче рівня моря. Океан підігріває і руйнує його знизу. Починаючи з 1992 року це призводить до втрати 65 мільйонів тонн льоду на рік.

Що стосується України, згідно з прогнозами Причорномор’я піде під воду, а Крим перетвориться на острів.

В ситуації з Росією найбільше постраждають низини Краснодарського краю (Кубань) на захід і Поволжя на північ від Каспійського моря.

Читайте також:

2019-08-01 10:32:02