На часі створення карти для вирощування енергетичних культур

Держенергоефективності під головуванням т.в.о. Голови Костянтина Гури та заступника Голови Юрія Шафаренка відбулася нарада за підсумками конференції з біоенергетики, проведеної 27 травня в Обухові, що на Київщині.

Візіком,  maps API, карта, ТЕС, верба,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Урядовий портал.

В обговоренні необхідних кроків для подальшого розвитку біоенергетики взяли участь Леонід Мележик - директор ТОВ «Енергетична верба», Георгій Гелетуха - голова правління Біоенергетичної асоціації України (БАУ), Михайло Гументик - завідувач лабораторією Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків.

Читайте також:

Костянтин Гура наголосив, що Держенергоефективності з Міненерго за участю БАУ та спільно із представниками Парламенту підготовлено 5 законопроектів, які сприятимуть розвитку біоенергетики, зокрема:

  • законопроект щодо стимулювання вирощування енергокультур;
  • законопроект щодо розвитку ринку твердих біопалив;
  • законопроект щодо розвитку ринку біометану;
  • законопроект щодо встановлення нульової ставки податку на СО₂ для установок на біопаливі;
  • законопроект щодо розвитку ринку рідких біопалив.

Ми продовжуємо працювати над законопроектами із усіма зацікавленими сторонами. Для повноцінного розвитку біоенергетики та приходу інвесторів необхідні зрозумілі правила гри, створення ринків попиту та сировини, - повідомив Костянтин Гура і нагадав про прийнятий у 2017 році Закон щодо стимулюючого тарифу на теплову енергію з альтернативних видів палива, завдяки якому в країні встановлено понад 2000 МВт нових потужностей, які виробляють теплову енергію з місцевих видів палива.

Важливість прийняття усіх розроблених законопроектів підтвердив і Георгій Гелетуха, голова правління БАУ. Він передбачає, що вже сьогодні потрібно готуватися до наступного опалювального сезону. Очільники ОТГ мають вбачати в біоенергетиці альтернативу газу і гарантоване рішення для забезпечення громад необхідними енергоресурсами.

За прогнозом Світового банку, ціна на газ в Європі може зрости удвічі до 2030 року. Що робити? Саме біоенергетика може дати серйозну відповідь ризикам, пов’язаним із забезпеченням газу. Адже біоенергетичні проекти не залежать від імпорту сировини, а вироблене тепло є дешевшим, ніж тепло з газу. Для громад пріоритет – знизити вартість теплової енергії та гарантовано дати їм це тепло, - пояснив Георгій Гелетуха.

Окрім роботи над законодавством, важливо провести широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію на місцевому рівні. На це звернув увагу Леонід Мележик - директор ТОВ «Енергетична верба».

Також Леонід Мележик пояснив: «Як показує практика, інвесторам важливо мати гарантований ринок постачання сировини та збуту виробленої енергії. Тому доцільно створити карту щодо наявних ТЕЦ, ТЕС і котелень, а також земель для вирощування енергетичних культур».

За підсумками наради учасники домовилися щодо необхідності:

  • співпраці з Держгеокадастром стосовно інформації про території із деградованими землями для вирощування енергокультур;
  • доповнення карти «UAMAP» інформацією про землі для потенційних проектів з вирощування енергорослин;
  • проведення рекламної кампанії переваг біоенергетики і роз’яснювальної роботи із мерами міст та очільниками ОТГ стосовно можливостей використання місцевих видів палива для забезпечення громад енергією.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-06-02 12:59:41