Програміст порахував кількість авто в Києві, використовуючи карти і штучний інтелект

Програміст Дмитро Бондаренко з Державного земельного кадастру (ДЗК) провів аналіз кількості автомобілів у Києві за допомогою карт Google і нейронних мереж.

Свій результат він порівняв із цифрами, отриманими в результаті оцінки ортофотоплану. Докладний процес він описав на своїй сторінці в Facebook.

Візіком,  maps API, Київ, авто, карти Google

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Лігу.

Історія почалася з того, що ще в лютому Дмитро вирішив витратити свій вільний час на карантині на вивчення штучного інтелекту і для цього обрав завдання підрахувати кількість автомобілів у Києві. Тоді для цих цілей він обрав ортофотоплан столиці, створений Центром ДЗК ще в 2014 році.

Підрахунок показав, що в Києві в 2014 році було близько 493 000 автомобілів або 166,3 на 1000 жителів (з урахуванням кількості жителів у місті – 2 964 400 осіб). Він навіть підрахував кількість авто в різних районах міста: Оболонь – приблизно 25 850 авто, Троєщина і Воскресенка – 38 000 авто, а найбільше він нарахував машин у Дарницькому районі – 62 859.

Читайте також:

Через декілька місяців Бондаренко вирішив провести більш актуальний підрахунок і перевірити кількість авто в Києві, спираючись на свіжі дані. Для цього він вирішив скористатися сервісом Google Maps. Хоча якість зйомки, доступної користувачам у цьому сервісі, поступається якості ортофотоплану (50 см/піксель проти 5 см/піксель відповідно), ці дані все ж дозволили зробити досить точний підрахунок.

Попередньо вивчивши отримані результати, Дмитро прийшов до висновку, що нейронна мережа впоралася із завданням досить точно – похибка, за його словами, коливається на рівні +/-10%. Однак, результат, насправді, був далекий від точного: "нейронка" нарахувала 377 000 автомобілів – на 116 000 менше, ніж 5 років тому (актуальна зйомка для Google проводилася в 2019 році).

Проблема виявилася на поверхні: програміст проаналізував зображення на сервісі і з'ясував, що карта склеєна з двох частин, при чому межа проходила практично через середину міста – одна частина була знята в середу 3 квітня 2019 року, друга – в неділю 25 серпня 2019 року. Крім того, були допущені помилки у визначенні межі міста в різних способах.

Перерахувавши цифри за 2014 рік, нейромережа показала позначку в 456 000 авто. Проблему з різними датами в Google Картах також вдалося виправити, обравши єдину дату для всього міста 3 квітня 2019 року. Підрахунки показали 414 000 авто.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-05-25 16:20:15