Супутникові знімки фіксують танення льодовиків на Евересті

Найвищий у світі льодовик, Південне сідло на Евересті, стрімко зменшується. До такого висновку дійшли вчені зі США та Непалу.

Візіком,  maps API, супутник, знімки,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на poglyad.tv.

Південне сідло – це перевал на висоті 7906 метрів між Еверестом та Лхоцзе: першою та четвертою за висотою вершинами на планеті. Коли альпіністи роблять спробу сходження на Еверест південно-східним схилом з боку Непалу, останній табір встановлюється на Південному сідлі.

У минулому льодовик Південне сідло був вкритий снігом, що відбивав сонячне світло та ізолював під ним масиви льоду. В останні десятиліття спостерігається стабільне зменшення снігового покриву, а в результаті відкритий лід швидко стоншується.

Вчені проаналізували 10-метровий керн, зібраний з льодовика, а також дані метеостанцій, супутникові знімки та іншу інформацію. З'ясувалося, що з 1990-х років льодовик Південне сідло зменшився вдвічі, а його висота зменшилася приблизно на 55 метрів. Причиною стало поєднання сильного вітру зі зростанням температури та вологості.

Довідково:

Зникнення льодовика Південне сідло може позначитися на житті 200 млн людей, які залежать від талої льодовикової води в цьому регіоні. З проблемами також зіштовхнуться майбутні експедиції на Еверест: танення стає причиною збільшення лавин. Тим часом, всі кліматичні прогнози для Гімалаїв передбачають потепління та втрату масивів льоду.

Читайте також:

2022-02-11 12:21:07