Cупутники Starlink можуть завадити космічним спостереженням із Землі?

Вчені оцінили, наскільки сильно супутники Starlink можуть завадити космічним спостереженням із Землі.

Візіком,  maps API, супутники, Starlink,

Дослідження було опубліковано в журналі The Astrophysical Journal Letters, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на vsviti.com.ua.

У своєму дослідженні фахівці Каліфорнійського технологічного інституту вивчили архів знімків, зроблених телескопами в рамках програми Zwicky Transient Facility (ZTF). Вчені зазначили, що астрономи часто називають супутники глобального інтернету Ілона Маска – перешкодою для спостережень за небесними тілами. У новій науковій роботі фахівці назвали незначним вплив обладнання Starlink на вивчення космосу.

З’ясувалося, що у 2019 році на 0,5 відсотка зроблених телескопами фотографій було помічено сліди та фрагменти супутників Starlink. До серпня 2021 року цей показник зріс до 18%. Фахівці припустили, що до моменту, коли на орбіті перебуватиме близько 10 тисяч супутників, вони потраплять практично на всі знімки ZTF.

Проте, професор Том Прінс (Tom Prince) вважає, що супутники, що пролітають над Землею, навряд чи здатні значно впливати на астрономію. З’ясувалося, що одна світлова смуга від супутника Starlink попадає менш ніж на одну десяту відсотка пікселів у зображенні ZTF. Фахівець зауважив, що спостереження за небесними тілами набагато більше заважає погана погода.

У серпні британські вчені заявили, що пристрої Starlink є небезпечними для інших супутників на земній орбіті. За словами фахівців, лише через супутники Starlink щотижня відбувається близько 1600 небезпечних зближень з іншими об’єктами.

Читайте також:

2022-01-20 14:19:47