Дані супутника зафіксували небезпечні екологічні тенденції

Проєкт ПРООН «Ефект метелика: пілотні дослідження на підтримку запуску трансформації вугледобувних міст України» фокусується не лише на соціальних трансформаціях, а й на глибокому "слуханні" та розумінні, що відбувається з природою в містах.

Візіком,  maps API, супутник, дані, екологія,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на undp.org.

Не секрет, що вугільна промисловість негативно впливає на навколишнє середовище: якість повітря, водні та ґрунтові ресурси, а також біорізноманіття.

Під час одного з семи кроків нашого дослідження ми вирішили оцінити екологічний стан пілотних вугільних мономіст Червонограда і Мирнограда, щоб почути не лише людей, а й природу, і знайти ефективні рішення, які можуть покращити стан довкілля у місті, йдеться у повідомленні.

Для цього автори запланували провести глибинне слухання та зібрати дані про навколишнє середовище за допомогою 8 різних інструментів та джерел даних.

У 2021 році провели аналіз, використовуючи чотири інструменти.

Один з них і перший це інформація з супутників.

Аналізуючи інформацію з супутників, ми побачили забруднення повітря часточками РМ 2,5/10. Загалом, після закриття шахти якість повітря покращується через тенденцію до зниження викидів плавних часток від діяльності шахт. Проте кілька важливих проблем лишаються актуальними протягом багатьох років: пил і викиди газу (СО2, SO2, NOx) від териконів, вибухи та пожежі, кислотний дощ та смог, розповіли дослідники.

За їх словами вражає картина розораності земель:

75% території України – це сільськогосподарські поля. У Мирнограді та навколо нього майже 100% земель розорані.

Сільське господарство є одним із важливих напрямків розвитку в Мирнограді, але такий рівень розораності свідчить про руйнування родючості ґрунту і перспектив вирощування в майбутньому, зауважили вони.

Читайте також:

2022-01-19 15:19:01