Картографування дна виявило раніше невідомий риф

Морські дослідники виявили «недоторканий» 3-кілометровий кораловий риф на глибині 30 метрів біля узбережжя Таїті у Французькій Полінезії.

Він є одним із найбільших рифів, що коли-небудь знаходили на такій глибині.

Візіком,  maps API, картографія, море, дно,

Про це заявили в Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури, яка керувала місією, передає BBC, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Громадське.

Доктор Джуліан Барб'єр із ЮНЕСКО зазначив, що таких екосистем, ймовірно, набагато більше, але ми про них просто не знаємо.

Риф був виявлений у листопаді 2021 року під час дайверської експедиції на глибину, відому як «сутінкова зона» океану, в межах глобальної місії з картографування морського дна.

Французький підводний фотограф Алексіс Розенфельд зазначає, що було «чарівно спостерігати за гігантськими красивими рожевими коралами, що сягають настільки далеко, наскільки може бачити око».

Це було схоже на витвір мистецтва, — додає він.

Коралові рифи належать до екосистем океану, яким загрожує найбільша небезпека: вони вразливі до забруднення, підвищення температури води та зміни хімічного складу, спричиненого викидами вуглекислого газу, що розчиняється у воді. Водночас близько 25% морських видів мешкають саме у коралових рифах.

Професор Мюррей Робертс, провідний морський учений з Единбурзького університету, зазначає, що це відкриття показало, як багато нам ще доведеться дізнатися про океан.

Ми досі асоціюємо корали з найдрібнішими тропічними морями, але тут ми знаходимо величезну раніше невідому систему коралових рифів. Оскільки мілководдя нагрівається швидше, ніж глибші води, ми можемо згодом виявити, що ці глибші рифові системи стануть притулком для коралів у майбутньому, — каже дослідник і додає, що нині вченим потрібно дослідити ці місця, внести їх на карти, зрозуміти їхню екологічну роль і переконатися, що вони будуть під захистом у майбутньому.

Наразі немає «жодних доказів» того, що риф був пошкоджений впливом людини, і, за словами вчених, його незвична глибина стала однією з причин, з яких він залишався в «дуже хорошому стані».

Читайте також:

2022-01-20 12:44:37