Геопросторові дані і «небесна» журналістика

Приблизно рік тому одна із провідних міжнародних агенцій розповіла історію під назвою «Боротьба з космосу». Тоді це унікальне шоу було частиною програми, котру вела Al Jazeera.

Візіком, maps API, геопросторові дані

Йшлося не просто про чергову документальну історію. Унікальності ситуації надавало використання новітніх технологій, покликаних, перш за все, вирішити проблему рабства.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Для цього група вчених з Ноттінгенського університету надала технічну підтримку для визначення місць, де до цих пір побутує сучасне рабство. В їх арсеналі були супутникові дані та штучний інтелект. Це унікальне тематичне дослідження об’єднало використання космічних технологій і вирішення соціально-економічних проблем. Разом з тим, варто підкреслити, що Аль-Джазірі, як одному із лідерів на ринку ЗМІ стало сміливості для вирішення поставленої задачі.

Це дослідження поклало початок тому, що згодом набуло назви «небесної» журналістики і проторувало шлях до задіяння нових перспектив.

Вважається, що коріння використання геопросторових даних лежить в площині оборони і безпеки. Безумовно, це може бути новим для журналістики. Але, в жодному разі, не для соціальної справедливості.

Можливо тому один з найперших випадків стосується їх використання Міжнародним кримінальним трибуналом під час вивчення обставин геноциду у Сребрениці.

Крім того, нещодавно Верховний комісар ООН у справах біженців використовував геопросторові дані для вивчення злочинів армії М’янми по відношенню до народу рохінджа.

Візіком, maps API, геопросторові дані Cпалені села

Ще один приклад: у 2018 році Human Right Watch обґрунтував знищення сіл цієї етнічної групи урядом Бірми. У своїй доповіді правозахисники не лише задіяли супутникові дані як доказ, але і використали новий метод журналістського розслідування за допомогою спостереження з космосу.

Згодом «небесна» журналістика отримала продовження в Індії під час страйку в Балакоті і прикордонному конфлікті з Китаєм.

Візіком, maps API, геопросторові дані Китай

Очевидно, що ще 10 років тому нічого подібного бути не могло. Втім, вже зараз, через демократизацію супутникових технологій і вихід приватних компаній у космос можна отримати доступ до точних даних за мінімальною ціною, а потім використати їх під час власних розслідувань.

Лише десятиліття тому подібні дані були доступні тільки уряду, уряду і ще раз уряду. Але, з появою таких компаній як Digital globe, Maxar, Planets використання супутникових даних рухається в бік егалітаризму. Такі ж організації як Human Rights Watch, Crisis Group, інші неурядові можуть придбати, зареєструвати, задокументувати факти, здобуття котрих колись було би важким або неможливим. Варто зауважити, що не лише дані і технології, але і їх експозиція відіграли значну роль у адаптації методології до потреб журналістики.

Юридична дискусія

Докази, котрі були зібрані за допомогою супутникових знімків у Сребреніці, Дарфурі і у ситуації з геноцидом рохінджа були визнані як непрямі докази. Більшість з них стосувалася порушень прав людини. Однак в Чилі, приміром, в 2015 році за допомогою геопросторових даних розслідували незаконний видобуток води для плантацій авокадо.

Саме величина площі стала причиною того, що під час розслідування супутникові дані стали головним джерелом інформації для вивчення ситуації і підготовки звіту. Останній об’єднав державу, геодані і журналістику.

Звіт був і лишається важливим здобутком у забезпеченні правосуддя для місцевого населення.

Зараз подібні методи застосовуються для вивчення вирубок лісів у Рондонії, забруднення в Китаї та Індії, картографування насильства в Дарфурі, таборів рохінджа біля узбережжя Бангладеш тощо.

В майбутньому треба очікувати, що з демократизацією супутникових технологій не задокументовані чи не задекларовані інциденти набудуть гласності. Розповсюдження ж технології дозволить розробити юридичне обґрунтування статусу геопросторових даних для використання в якості доказу у суді.

Майбутнє

Безумовно, «небесна» журналістика додасть нових кольорів до жанру розслідувальної журналістики і порадує нас нечуваними історіями. Відтак, у середньостроковій перспективі варто очікувати об'єднання супутникових даних та сторітелінгу. Цей новий жанр може (і займе) своє місце під сонцем нової журналістики.

Джерело: Geospatial world, Journalism from Sky

Адаптований переклад: Новини картографії від Візіком

Читайте також:

2020-08-14 14:52:58