Астрофізики створили рентгенівську карту всього неба

Телескопи ART-XC і eROSITA на борту орбітальної обсерваторії Спектр-РГ завершили свій перший огляд всього неба в рентгенівських променях.

Візіком, maps API, рентгенівська карта неба

Про це пише Спектр-Рентген-Гамма, передаютьНовини картографії від Візіком з посиланням на вітчизняні ЗМІ.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Згідно з ними:

  • до вечора 11 червня телескоп СРГ/еРозіта завершив побудову карти, що охоплює всю небесну сферу, площа якої становить 41 тисячу 253 квадратних градуси. На це пішло півроку.
  • Зображення половини неба наведені на малюнках, на яких показано карти у двох енергетичних діапазонах: 0.3-0.7 кеВ і 0.7-2.3 кеВ.
  • В них чутливість телескопа СРГ/еРозіта максимальна. На цих картах зареєстровано близько півмільйона рентгенівських джерел.

Крім того:

  • На першій карті в більш м'якому діапазоні енергій 0.3–0.7 кеВ добре видно залишки спалахів наднових (сліди загибелі зірок) і випромінювання "теплого" міжзоряного газу з температурою в сотні тисяч градусів Кельвіна, а також відносно близькі зірки з коронами, набагато потужнішими, ніж у Сонця. Їх більше ста тисяч.

Візіком, maps API, рентгенівська карта неба

Звертає на себе увагу Північний Полярний Шпур — найяскравіша і найдовша в м'яких рентгенівських променях область нашої Галактики. Добре видно темну смугу, що протягнулася вздовж площини нашої Галактики, де поверхнева яскравість рентгенівського випромінювання менше, ніж в інших частинах карти. Це пов'язано з поглинанням м'яких рентгенівських променів газом і пилом в диску нашої Галактики.

  • На другій карті в діапазоні 0.7–2.3 кеВ в основному проявляють себе позагалактичні об'єкти. Ми бачимо сотні тисяч ядер активних галактик і квазарів, випромінювання яких пов'язане з акрецією (падінням) речовини на надмасивні чорні діри, і тисячі масивних скупчень галактик, заповнених в основному загадковою "темною речовиною" і гарячим міжгалактичним газом. Абсолютна більшість цих об'єктів знаходиться на космологічних відстанях від нас, що перевищують мільярди світлових років.

У цьому діапазоні ми також бачимо рентгенівські пульсари, білі карлики, які знаходяться у процесі акреції, і багато інших типів галактичних джерел рентгенівського випромінювання.

Більшість об'єктів, які детектуються, спостерігаються вперше.

Читайте також:

2020-06-16 14:13:44