Візіком і патріотизм: що значить «заштрихованість» території на карті?

Шановні друзі! Останніми днями в інформаційному просторі українського Facebook курсує лист СБУ до Кабміну.

Візіком, maps API,

Він стосується інформації, що відображена на сайті maps.visicom.ua.

В чому проблема?

Коротко: в листі висловлюється гіпотеза, згідно з якою «штриховка» окупованих територій є позначенням їх «спірного» характеру.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

З нього, якщо відкинути загальні фрази, можна зробити висновок, згідно з яким:

… фірма Візіком — «непатріотична», оскільки позначила тимчасово окуповані території Луганської і Донецької областей та Криму як спірні. Це, безумовно, загрожує безпеці країни…

Разом з тим, вимога «привести карти до відповідності закону» створює враження погано замаскованої заборони держустановам на використання карти Візіком.

Що значить «заштрихованість» території на карті?

Чому в інтерпретації «експерта» штриховка є символом «спірності», а не тимчасової окупації, зони стихійних лих (повеней, землетрусів, посух), міграції птахів, поширення чоловіків вище середнього зросту у Голандії чи прізвища Дем’ян в Городищенському районі Черкаської області?

Іншими словами, хто, коли і де ввів топографічну норму, згідно з котрою штриховка території одразу ставить під сумнів її статус? Жодні загальновідомі нормативні документи не передбачають подібної тотожності.

Доведемо на прикладі. Він простий — оскільки показує, що Міністерство освіти України в питаннях ЗНО з географії також штрихують окуповані території Криму і Донбасу, позначають так на картах і інші данні.

Докази цього твердження можна знайти на офіційному сайті:

Навряд чи Міносвіти «непатріотичне», правда?

Навряд чи «непатріотичний» Візіком, котрий практикував подібне позначення з 2014 року. Яке, зауважимо, не викликало нарікань ні у кого і ніколи. І тут раптом — виявляється це не просто гріх, це заледве не посягання на територіальну цілісність України?

Візіком і патріотизм

Наскільки патріотичною, на вашу думку, є волонтерська допомога нашим добровольцям — розвідникам і прикордонникам, снайперам і артилеристам? Йдеться, в першу чергу, про 500 тисяч карт, котрі Візіком надав тим, хто відстоював і відстоює не «спірний» — український статус Донбасу! Зауважимо, що допомога з боку Візікому триває і триватиме вона, як мінімум, до повернення Донбасу і Криму.

Замість проміжного висновку додаємо, що оцінка патріотизму це не довільна інтерпретація топографічної символіки, це вдячність військових, за словами котрих карти неодноразово рятували їм життя. Ми можемо похвалитися тим, що чули ці слова.

І ми дуже раді, що мали можливість допомагати:

І насамкінець. Професійність.

Автор концепції «штриховка дорівнює зрада українських інтересів», крім іншого натякає на відсутність професійності у виробленні картографічної продукції. Між тим, станом на сьогодні Візіком одна з небагатьох профільних українських компаній, продукцію котрої замовляють такі компанії як Google, Apple, Face book, Nokia, Ericsson.

Саме тому ми ще раз дякуємо невідомим «експертам», котрі ввели в оману СБУ, за нагоду вкотре розповісти про себе: свої позиції і досягнення. А розповісти нам є що. Саме тому ми і надалі будемо інформувати ГІС-спільноту про перебіг нашої роботи над найбільш повною, однозначно — професійною і безумовно — патріотичною картою України.

Слава Україні!

Читайте також:

2020-08-17 16:18:09