Програміст здійснив візуалізацію епічної планетарної історії

Девід А. Робертс, який є відомим діджитал-художником і програмістом, зробив візуалізацію епічної планетарної історії.

Візіком,  maps API, карта, планета,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 5.ua.

Для цього він використав симуляцію, повністю написану мовою GLSL (Graphics Library Shader Language). Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Vice.

Читайте також:

Девід згенерував розвиток симулякра Землі, завдяки чому глядач може "пройти" через усі геологічні епохи. Діджитал-художник надихнувся грою-симулятором 1990 SimEarth, яка дозволяє моделювати планети, що нагадують Землю.

Я вирішив подивитися, чи зможу я створити щось подібне, використовуючи міць сучасних графічних процесорів. Спочатку я фактично створив міні-гру, яка дозволяє вам інтерактивно змінювати ландшафт, щоб побачити, як це впливає на модельований клімат і екологію, а пізніше створив візуальну історію, – розповів Робертс.

На початку симуляції ми бачимо протопланету, яка перебуває на стадії формування, а потім перед нами з'являється проекція плоскої карти. Таким чином програміст проілюстрував походження та динаміку тектоніки плит – процес, завдяки якому відбувається дрейфування континентальних плит.

Яскрава кольорова палітра дозволила продемонструвати формування континентів потоками води, зміни клімату та вплив рельєфу на ці процеси.

Моделювання клімату було особливо важким. Одним з джерел натхнення послужила Проста кліматична модель Монаша. Хоча я не міг використовувати її в повній мірі, тому що це вимагає великої кількості реальних даних про Землю, все ж мені вдалося візуалізувати важливі кліматичні процеси, – зазначив чоловік.

Кожен продемонстрований глядачу планетарний процес допоміг створити умови для зародження відомого нам життя. Під кінець відео автор зосередився на демонстрації технологічно розвинутої цивілізації та впливі промислових викидів парникових газів на глобальний клімат.

Останні кадри ілюструють можливе майбутнє. Я хотів, щоб це було драматично, тому показав, що буде, якщо все викопне паливо згорить, але в іншому я намагався зберегти реалістичність ефектів, ґрунтуючись на наукових статтях, – поділився Робертс.

Мета цього відео – продемонструвати тісний зв'язок між усіма системами.

Я думаю, що імітаційне моделювання – потужний інструмент, що допомагає людям отримати інтуїтивне розуміння роботи систем Землі, особливо коли вони можуть спробувати щось змінити, а потім спостерігати за наслідками, – підсумував програміст.

2021-07-30 13:36:24