Американські дослідники працюють над картою світу, яку малюють «лазерами»

Цифрові карти бувають різними. Багато що залежить від картографічного сервісу, який задіюють розробники під час монтажу електронної онлайн-карти.

Втім, оцифрування ландшафту, незалежно від задіяної у процесі ГІС — процедура кропітка і у всіх відношеннях затратна. І тут немає значення, йдеться про карту Києва, України чи світу. Visicom maps чи якісь інші. Будете ви розробляти під нього API чи ні.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, Архів Землі

Одна з найбільших проблем - це оновлення карти, її апгрейд згідно зі змінами у вищезгаданому ландшафті. Якими мають бути геоінформаційна система і картографічна платформа, які допоможуть задокументувати, приміром, зміну ландшафту під впливом клімату?

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Відповідь на це питання, ймовірно, знає професор археології Державного університету Колорадо Кріс Фішер.

Його проект — спроба ні більше, ні менше як оцифрувати ландшафт планети Земля за допомогою так званих «лідарів»*.

Він та ще кілька дослідників гір на Заході США переконані, що зміни клімату сприяють втіленню їх плану.

Відтак, їх проект «Земний архів» — це безпрецедентна ініціатива, яка має на меті задіяти «лазерне картографування» за допомогою лідарів.

Точніше кажучи, вчені Університету штату Колорадо в США запустили проект The Earth Archive, метою якого є створення тривимірної карти всього світу до остаточного настання кліматичної кризи. Для цього дослідники планують використовувати літаки, які будуть бомбардувати ландшафти щільною сіткою лазерних променів.

Мета: відстеження змін ландшафтів на планеті Земля.

Засновник проекту, професор археології Державного університету Колорадо - Кріс Фішер заявив, що він розпочнеться з так званих «областей високого ризику» на кшталт тропічних лісів Амазонії. Втім, такі області як гори Заходу США теж зможуть бути використані.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, Архів Землі

Технологія LIDAR дозволяє отримувати інформацію про віддалені об'єкти за допомогою різних оптичних систем. На думку фахівців, необхідно якомога швидше сканувати найбільш вразливі регіони світу, яким загрожує зникнення в результаті затоплення та інших наслідків зміни клімату. Такими місцями є прибережні райони і тропічні ліси Амазонії. Вчені впевнені, що отримані знімки стануть цінною спадщиною для майбутніх поколінь, що не застануть Землю такою, якою вона є зараз.

— За останні 20 років цей регіон так змінився, що Джон Денвер не впізнав би його, — сказав Фішер — І зміни не мають нічого спільного з величезною кількістю людей, які переїздять сюди. Йдеться про зміни у ландшафті і рослинності.

Безумовно, йдеться про надзвичайні за своїм обсягом і коштовні зусилля, втім, Фішер, переконаний, що археологам майбутнього варто знати, як виглядала планета в наші часи.

— Справа у тому, що наша Земля змінюється дуже швидко, і у нас так мало часу, щоб зафіксувати все, що є сьогодні, перш ніж воно назавжди зникне, — сказав він.

Однак дослідники відзначають, що проектом знадобиться багато коштів. Так, сканування здебільшого Амазонії протягом трьох років обійдеться в 10 мільйонів доларів. Крім того, проблематично отримати дозвіл на політ дослідних літаків в повітряному просторі інших країн.

На що Фішер відповів, що є оптимістом і тому розглядає процеси перемовин з депутатами і тому подібними регуляторами з інших країн як безумовно потрібну справу.

— Я відчуваю, що це період в історії людства, коли всі повинні підійти до плити і почати щось готувати. Мій проект це саме те, що я можу зробити, — сказав він, — на мою думку кліматична криза не так проблема, як можливість для нас як виду знайти спільне рішення для її подолання.

За його словами, зараз в горах на Заході США вже відбуваються кілька проектів з використанням «лідарів», хоча і з меншою роздільною здатністю ніж проект «Архів Землі».

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, Архів Землі

Довідково:

*Лідар (транслітерація LIDAR англ. Light Identification, Detection and Ranging) — технологія отримання та обробки інформації про віддалені об'єкти за допомогою активних оптичних систем, що використовують явища відбиття світла і його розсіювання в прозорих і напівпрозорих середовищах.

Лідар як прилад являє собою, як мінімум, активний далекомір оптичного діапазону. Скануючі лідари в системах машинного зору формують двовимірну або тривимірну картину навколишнього простору. «Атмосферні» лідари здатні не тільки визначати відстані до непрозорих цiлей, що вiдбивають свiтло, а й аналізувати властивості прозорого середовища, що розсіює світло. Різновидом атмосферних лідарів є доплерівські лідари, що визначають напрямок і швидкість переміщення повітряних потоків в різних шарах атмосфери.

Усталений переклад LIDAR як «лазерний радар» не цілком коректний, тому що в системах ближнього радіусу дії (наприклад, призначених для роботи в приміщеннях), головні властивості лазера: когерентність, висока щільність і миттєва потужність випромінювання — не затребувані, випромінювачами світла в таких системах можуть служити звичайні світлодіоди. Однак, в основних сферах застосування технології (дослідження атмосфери, геодезія та картографія) з радіусами дії від сотень метрів до сотень кілометрів, застосування лазерів неминуче.

Генрі Джон Дойчендорф Молодший (англ. Henry John Deutschendorf, Jr., Нью-Мексико (США), 31 грудня 1943 — 12 жовтня 1997), широко відомий як Джон Денвер(англ.John Denver) — американський співак, музикант і композитор, активний громадський діяч та гуманіст.

Читайте також:

2019-10-16 10:51:32