Інклюзивність та залученість — необхідні умови для існування «розумних міст»

Проблеми, які переслідують так звані «розумні міста» досить подібні. У Лос-Анджелесі, приміром, наголос робиться на концепціях інклюзивності та соціальної справедливості.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, геодані, розумне місто

Про це в інтерв’ю Geospatial World розповіла Голм, старша радниця з технічних питань мера Лос-Анджелеса, передають Новини картографії від Візіком.

Розкажіть, будь-ласка, про своє бачення «розумного міста»?

«Розумне місто» - це спільний для всіх взаємопов’язаний простір. До прикладу — у кількох великих світових містах спосіб розгортання мереж 3G та 4G призвів до того, що деякі мікрорайони не потрапили під покриття ними. З цією причини і зараз ми працюємо з операторами зв’язку з тим, щоб запустити 5G у більш справедливий і доступний для всіх спосіб. Подібний підхід є похідною від нашої мети, згідно з якою мешканці міста повинні мати доступ до всієї необхідної інформації — міських послуг, навчання тощо, власне, ставали б частиною так званої «цифрової доби».

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, геодані, розумне місто

Як Лос-Анджелес втілює у життя проекти Smart City?

Станом на сьогодні у місті проживає біля 4 мільйонів людей. Ми найбільший порт у західній півкулі — через нього до США надходить біля 40% імпорту. Крім того, у нас є величезний аеропорт. Відтак, у Smart City нас передусім цікавлять напрямки, які дозволять підвищити ефективність міста, автоматизувати управління транзитом та підвищити громадську безпеку. Крім того, ми орієнтуємося на технології, які здатні змінити саму людину.

До прикладу, одна із технологій Smart City, яку ми розгорнули на основі геопросторових даних, відбувалася у кооперації з Геологічною службою США. Вона має на озброєнні оснащену сенсорами і розміщену на Західному узбережжі систему ShakeAlert.

Її датчики виявляють тремтіння землі і вимірюють потужність землетрусу. Ми використовуємо цю платформу для керування спеціальним мобільним додатком ShakeAlertLA, який повідомляє власникам смартфона про підвищення сейсмічної активності. Іншими словами, за хвилину до того, як відбудеться трус, на смартфон приходить повідомлення з прогнозом його сили.

На перший погляд у цьому немає нічого надзвичайного, втім, сенс у тому, щоб попереджувати про силу землетрусу є. Причина проста — це суттєво впливає на повсякденне життя людей, зокрема, на їх комфорт, особливо в районах, які, так би мовити, схильні до стихійних лих.

Що, на Вашу думку, відрізняє Лос-Анджелес від інших міст?

Мені здається, що в цілому проблеми великих міст багато в чому схожі. Втім, є і відмінності. Лос-Анджелес і Голівуд це найрізноманітніші спортивні, культурні і інші заходи на 220 мовах світу. Власне кажучи, проблеми подібні і характерні для всіх міст, які розвивають «розумну» складову. В якості прикладу можу навести дітей, які навчаються за системою STEM, мета якої — набуття місця на ринку праці.

Сама система STEM має досить вагомі позиції у Лос-Анджелесі. Втім, у деяких районах міста до інтернету підключені лише половина тамтешніх домогосподарств. Тому ми виристовуємо наш додаток OurCycleLA для здійснення благодійних цілей. Таких, зокрема, як даріння техніки. В минулому році йшлося про 6000 комп’ютерів, в цьому — 15 000 точок доступу Wi-Fi для шкіл. Крім того, кожен учень, який закінчив LA Unified може два роки безкоштовно відвідувати коледж. На мою думку це величезний поштовх.

Паралельно діє програма OurCycleLA, яка також роздає комп’ютери і точки доступу до Wi-Fi. Крім того, ми пропонуємо курси цифрової грамотності, які діють на базі місцевих публічних бібліотек. Зараз ми працюємо над розгортанням мережі 5G, що надзвичайно важливо, оскільки за її допомогою ми плануємо розмістити у місті біля 10 000 смарт-датчиків. Для їх рівномірного розподілу ми співпрацюємо з телекомунікаційними компаніями.

Які технології «розумного міста» були вже впроваджені?

Окрім додатку ShakeAlertLA, роботи над цифровим капіталом та 5G ми виграли грант NASA в розмірі 1,8 мільйона доларів на моніторинг якості повітря. Під час його виконання ми інтегруємо супутникові дані з інформацією від наземних датчиків. Це дозволить нам відслідковувати якість повітря в реальному часі. Загалом наше завдання полягає у тому, щоб за допомогою нейронних мереж розробити профіль якості міського повітря. Згодом цими напрацюваннями можна буде ділитися з іншими містами. Крім того ми орієнтуємося на смарт-технології у роботі над покращенням міських сервісів. Для цього нам потрібно збільшувати створення та використання мобільних додатків, зокрема і доступу до інтернету, загалом.

Для прикладу: ми розробляємо додатки, які допоможуть людям створити свій бізнес; отримати доступ до закупівель, а також співпрацювати з містом за допомогою лише однієї системи ідентифікації.

Наш мобільний додаток MyLA311, приміром, це спосіб, який дозволяє повідомити про проблему. Минулого року лише повідомлень про вибоїни на дорогах було близько 2,5 мільйонів. Додаток, в свою чергу, дозволяє автоматично відреагувати на проблему відправкою бригади до проблемного місця. Концепція полягає у тому, щоб крім всього іншого заміряти час реагування та на основі його аналізу покращувати надання послуг у місті.

Які проблеми переслідували вас під час запровадження технологій?

Ну, по-перше, це проблеми з аналізом даних. Ми не мали повноцінної класифікації робочих місць, тому її довелося створити. Одночасно ми створили Федерацію наукових даних, яка об’єднала студентів та викладачів з 18 університетів. Почали з Лос-Анджелеса, згодом розширили цей напрямок на інші міста регіону.

Співпраця зі студентами полягає у тому, що міські управління актуалізують проблеми, ми надаємо дані, а студенти готують рішення. В підсумку студенти отримують резюме, а місто — вирішення тих чи інших задач.

Наша мета — молодь, яка свідома того, що робота на місто - це чудовий спосіб розкрити свій потенціал.

Читайте також:

2020-01-20 14:23:58