Cупутники FQS допоможуть боротися з кібератаками

Стало відомо, що після рішень червневої зустрічі країн G7 розпочато створення Федеративної квантової системи, нового міжнародного консорціуму компаній і державних органів, мета якого — боротьба з кібератаками.

Візіком,  maps API, супутники, кібератаки,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на ua24.pro.

Учасники G7 повідомили, що для зниження кількості подібних інцидентів буде створена федеративна квантова система, також відома як FQS.

Підстав для такого рішення не бракувало. Наприклад, за кілька місяців до саміту хакерам вдалося вкрасти дані про вакцини від covid-19. А під час самого саміту заголовки по всьому світу були присвячені нападу на Colonial Pipeline. Атака змусила трубопровід припинити роботу на цілих п’ять днів, в результаті чого ціни на паливо піднялися на 6 центів — до найвищого рівня з 2014 року.

Читайте також:

Чим особлива FQS

Федеративна квантова система відрізняється від інших популярних методів шифрування кількома ключовими моментами: вона заснована на технології QuantumCloud, яка захищає мережеві пристрої від спроб атак як з традиційних, так і з квантових комп’ютерів.

Технологія створює «нерозривний» ключ шифрування, який потім використовується супутником для відправки квантових даних у центр обробки інформації. Ці ключі доставляються з використанням нового власного протоколу під назвою ARQ19.

Компанія Arqit, розробник цієї технології, заявляє, що квантові обчислення для симетричного шифрування безпечніші, ніж системи, засновані на криптографії з відкритим ключем.

Як впроваджуватиметься FQS

Arqit планує випустити першу версію свого програмного забезпечення в липні 2021-го, і планується, що система запрацює найближчими двома роками. Очікується, що інші країни приєднаються до федеративної квантової системи протягом 2021 року.

Перші супутники FQS будуть протестовані в Національному випробувальному центрі в Гарвеллі, неподалік Оксфорда, і мають бути запущені в 2023 році, а загальна вартість проєкту оцінюється в понад $70 млн.

Щойно система запрацює, її користувачі зможуть безпечно обмінюватися повідомленнями один з одним: FQS буде закрита таким чином, щоб полегшити співпрацю між країнами-учасницями.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-07-12 15:13:36