У Хмельницькому презентували вебдодаток, який в інтерактивній формі відображає історію міста

Хоч офіційним «днем народження» Хмельницького вважають 1431 рік, перші поселення на території сучасного міста з’являються за чотири тисячі років до сьогодення.

Візіком,  maps API, Хмельницький, додаток, історія,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Всім.

Саме цей період і охоплює проєкт, на розробку якого витратили три місяці.

Займалися візуалізацією аналітики видання «Texty» Денис Губашов та Євгенія Дроздова, а також працівники КП «Хмельницькінфоцентр» і краєзнавець Сергій Єсюнін.

Таким чином вдалося відобразити на карті розвиток міста у часі та просторі.

Вебдодаток — це сторінка у вигляді карти Хмельницького. Гортаючи мишкою або з допомогою смуги прокрутки, можна переглядати об’єкти, що в різний час були розташовані на території сучасного міста.

Читайте також:

«Екскурсія» розпочинається з поселення епохи бронзи, яке існувало у другому тисячолітті до нашої ери на місці автомийки та заправки на Трудовій. За тисячу років після того з’являється ще одне поселення — між озером та вулицею Степана Бандери на Озерній.

Всі об’єкти позначені на карті червоним кольором. Натиснувши на них, можна дізнатися деталі. Карта супроводжується текстовими фрагментами, які змінюються з прокручуванням. Від давніх поселень додаток переходить до часів першої згадки про село Плоскирівці в 1431 році.

Воно було розташоване на місці злиття Плоскої та Південного Бугу. Згодом міські укріплення на своїй карті позначив Гійом де Боплан. До слова, у додатку доступні не тільки позначки місць, а й старі документи та карти.

Вони відображаються, якщо навести курсор на виділений текст. В додатку згадується також розташування острова на місці сучасної вулиці Староміської, шляхи на Летичів та Кам’янець, будівлі, яку існували раніше, прокладання залізниці.

Остання, як стверджують автори проєкту, дала поштовх до економічного розвитку міста. Чим ближчий певний період до сучасності, тим більше відомостей про нього доступно. Так, щодо XIX століття є дані про розвиток основних підприємств, національний та релігійний склад мешканців.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-05-07 13:02:15