Собака-робот допомагає у розробці карти радіаційного забруднення Чорнобиля

На території Чорнобильської зони вперше провели польові випробування робота-собаки на ім'я Spot. За його допомогою виміряли рівень радіаційного забруднення у важкодоступних місцях.

Візіком,  maps API, собака-робот, Чорнобиль,

Про це повідомили у пресслужбі Державної агенції з управління зоною відчуження, пере передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Газету по-українськи.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Випробування провела група вчених Бристольського університету спільно з Центральним підприємством по поводженню з радіоактивними відходами.

Робот-пес має жовто-чорний окрас. Він виконує призначення різного типу. Машина підіймається по сходах і пересувається погрунтоваками. Його створила компанія Boston Dynamics/

Ми приїхали, аби з допомогою роботизованих платформ скласти мапу поширення радіоактивного забруднення. А також для випробування нашої техніки та налагодження нових контактів, – сказав науковий працівник Boston Dynamics Девід Меґсон-Сміт.

Ми багато працювали з організаціями ядерної сфери у Великій Британії. Але ще ніколи не були у таких складних зовнішніх умовах як у Чорнобилі. Працювати на території АЕС – це для нас унікальна можливість, — додав він.

Крім жовто-чорного робота-пса, вчені використали безпілотні літальні апарати, наземні роботизовані системи та датчики-сканери.

Досліди провели на території двох секторів. В пункті тимчасової локалізації радіоактивних відходів "Рудий ліс" і в місці захоронення радіоактивних відходів "Підлісний" та "Буряківка.

Пса Spot "вигуляли" по території Чорнобильської АЕС. Він пройшов по коридорах блоку в спеціальних захисних бахілах, як і в співробітників станції.

Робот-собака і безпілотний апарат зібрали дослідникам зображення в 3-D форматі та карту розподілу активності радіації на двох пунктах.

Тепер дослідники зможуть оновити карти радіаційного забруднення на ділянках, де проводилося обстеження.

Читайте також:

2020-10-27 12:23:20