Астрономи створили найдетальнішу карту атмосфери червоного надгіганта Антареса

Виявилося, що температура хромосфери зірки набагато нижча, ніж передбачалося раніше.

Візіком, API Visicom, карта Антареса

Стаття, що описує результати спостережень, вийшла в Astronomy & Astrophysics, передать Новини картографії від Візіком з посиланням на nplus1.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

  • Червоні надгіганти - це дуже великі і відносно холодні зірки, які переходять до завершального етапу еволюції.
  • Вони вже вичерпали запаси водню в ядрі, розширилися і почали скидати оболонку в навколишній простір.
  • Якби на місці Сонця знаходилося таке світило, зовнішні шари його атмосфери простягалися б далеко за орбіту Марса.
  • Вихідні від червоних гігантів потужні вітри видувають важкі елементи в космос, при цьому вченим до кінця не зрозумілий механізм виникнення цих вітрів, і вивчення атмосфери таких зірок як Антарес, може допомогти відповісти на це питання.

Антарес - найяскравіша зірка в сузір'ї Скорпіона і одна з найяскравіших зірок в нічному небі.

Вона розташована в 600 світлових роках від Землі, а її маса перевищує сонячну приблизно в 12 разів. У видимому діапазоні електромагнітного випромінювання його діаметр більшийyніж діаметр нашого світила приблизно в 700 разів, однак радіоспостереження показали, що межі його атмосфери навіть ширші.

Імон О'Горман (Eamon O'Gorman) з Дублінського інституту перспективних досліджень разом з колегами вивчали Антарес в міліметровому і сантиметровому діапазоні за допомогою інтерферометрів ALMA і VLA. Обсерваторія ALMA спостерігала Антарес поблизу його поверхні (фотосфери), в той час як інтерферометр VLA досліджував зовнішні шари атмосфери зірки.

Радіотелескопи виміряли температуру здебільшого газу і плазми в атмосфері Антареса. Усереднена по диску температура газу дорівнювала 2700 коливань на 1,35 радіусах зірки (0,35 радіуса над фотосферою), досягала піку в 3800 коливань на 2,5 радіуса, після чого поступово знижувалася до 1650 коливань на 11,6 зоряного радіусу.

Найбільшу увагу астрономів привернула хромосфера зірки - зовнішня оболонка зірки, яка розігрівається магнітними полями і ударними хвилями. Хромосфери зірок досі погано вивчені, і астрономам вперше вдалося поспостерігати її в радіодіапазоні. З'ясувалося, що вона набагато холодніша, ніж показували попередні спостереження в оптичному і ультрафіолетовому діапазоні, що може пояснюватися їх чутливістю тільки до дуже гарячого газу і плазмі. Температура хромосфери Антареса виявилася рівною близько 3,5 тисячі градусів Цельсія. Для порівняння, хромосфера Сонця розігрівається до 20 тисяч градусів Цельсія.

Крім того, спостереження за іншими шарами атмосфери цієї зірки вказують на те, що за своєю структурою і температурі вона може бути досить неоднорідною, як і Бетельгейзе. У майбутньому дослідники сподіваються вивчити окремі гарячі і холодні ділянки зірки, щоб з'ясувати, як вони впливають на формування туманностей.

У 2017 році астрономи представили перше детальне зображення поверхні Антареса. Тоді вченим вдалося отримати і першу карту швидкостей руху речовини в атмосфері зірки - раніше такі карти будувалися тільки для Сонця. Крім того, дослідники в минулому робили знімки і поверхні Бетельгейзе, яка недавно відновила свою яскравість.

Читайте також:

2020-06-18 18:38:59