У Мексиці археологи вивчили малюнок на камені віком близько 2000 років.

При цьому вони встановили, що цей артефакт є точною картою частини давньої Мезоамерики.

Візіком, maps API, карта на камені, карта Мезоамерики,

Про це повідомляє Новий час, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

  • Базальтова скеля, висотою в людський зріст була виявлена на південь від міста Коліма в Мексиці.
  • Перевірка карти була проведена археологом Рафаелем Платасом Руїсом, який виявив, що деякі особливості також відповідають географічному ландшафту південного схилу вулкана Коліма, з чітко видимими ярами і ріками.

Рафаель Платас Руїс сказав: «Без сумніву, ці камені-карти допомогли зрозуміти і полегшити управління земельними ресурсами. Крім того, вони були способом збереження знань від одного покоління до іншого, в той час, коли писемності не існувало на цій території».

  • Археологи вважають, що різьблення було зроблено між 200 р до н.е. і 200 р н.е., пізнім докласичним і раннім класичним періодами.
  • На думку вчених, жителі регіону детально вирізали на каменях карти своїх територій. Огляд цих реліквій показав, що для цього використовувалося як мінімум три методи гравіювання.
  • Місцезнаходження великих поселень древніх співтовариств на карті було відзначено невеликими круглими виїмками, а річки вигравірувані у вигляді ліній. Причому, як показав аналіз, ця карта досить точно відображає навіть сучасний ландшафт.

Довідково:

  • В березні 2020 антрополог Чарльз Голден і його колеги знайшли давно втрачену столицю стародавнього королівства майя на задньому дворі ферми мексиканського скотаря.
  • Голден, у співпраці з біоархеологом Університету Брауна Ендрю Шерер і групою дослідників з Мексики, Канади і США, почали розкопки цього місця ще в червні 2018 року.
  • Серед їх знахідок — безліч пам’ятників майя, на одній з яких є важлива напис, що описує ритуали, битви, міфічного водного змія і танець бога дощу. Вони також знайшли залишки пірамід, королівського палацу і майданчики для балу.
  • Голден і його колеги вважають, що археологічні розкопки, названі Лаканджа цельталь, були столицею королівства Сак-Ци, розташованого на території сучасного штату Чіапас на південному сході Мексики. Ймовірно, воно було заселене приблизно в 750 р до н.е., а потім розвивалося понад 1000 років.

Читайте також:

2020-06-18 17:25:12