З'явилася версія, коли очікувати на 6G

Технології розвиватимуться й надалі. За яким сценарієм і наскільки швидко?

Візіком,  maps API, 6G,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на itechua.com.

Є версія, що протягом як мінімум найближчих 10 років технологічна революція буде представлена вісьмома напрямами. Ці напрямки будуть розвиватися одночасно.

1. Обчислювальні потужності. Зараз ми спостерігає зростання обчислювальних потужностей в різних напрямках. Наприклад, це смартфони, різні чіпи, датчики та ін. Поступово вони стають все більш децентралізованими (спочатку були централізовані комп’ютери – зараз є “хмара” і ведеться робота над граничними обчисленнями (edge computing)). Протягом 10 років обчислювальні потужності зможуть збільшитися ще в 30 або більше разів, якщо фахівці стануть використовувати квантові обчислення.

2. Програмне забезпечення. Воно еволюціонує вкрай швидко. Через 10 років програмісти стануть менш затребувані, ніж зараз. Саме ж ПЗ, на думку автора, стане простим зовні і ще більш складним всередині. Крім того, з’явиться можливість програмування без знання мови (low code, no code).

3. Інтерфейси. Зараз обладнанням можна керувати за допомогою голосу. Незабаром з’явиться можливість робити це і однією думкою. Також через 10 років клавіатуру замінять інтерфейси, здатні зчитувати жести і думки людини.

4. Алгоритми. Вони стануть згодом тільки ускладнюватися. В результаті обчислювальні потужності, дані, алгоритми допоможуть нам наблизитися до розробки штучного інтелекту, схожого на людське. Крім того, роботи будуть аналізувати медичні знімки і ставити діагнози, а також спілкуватися з клієнтами колл-центру.

5. Канали зв’язку. Зараз є LTE, 5G, але це ще далеко не все, що може бути. Через 10 років з’являться супутникові проекти, а зв’язок через них стане загальнодоступною у всіх видах транспорту, включаючи літаки і кораблі. Також підключені до мережі ми будемо 24/7. Ще з’явиться 6G.

6. Робота з даними. Дані будуть все так же і далі збиратися, використовуватися, зберігатися деінде. Це нескінченний процес. Зберігання даних . У 2031 році виникнуть нові технології зберігання і накопичення даних. Можливо, перестануть використовуватися ОЗУ і ПЗУ або ж ці системи з’являться в промисловій експлуатації.

7. Бізнес-модель. У підсумку через 10 років в світі буде все більше open source (коли все надається безкоштовно) соціальних і передбачають спільне використання бізнес-моделей. Вони торкнуться таких області, як зв’язок, медицина, їжа. Також практично все буде поділятися на частини, токенізіроваться (тобто конфіденційна інформація буде замінена неконфіденційну еквівалентом), продаватися за допомогою біржових механізмів. Тобто в цілому світ стане ще більш гнучким.

Читайте також:

2021-10-04 13:40:24