Стало відомо, скільки гектарів землі орендують іноземні інвестори в Україні: інтерактивна мапа

4 мільйони гектарів або площа Швейцарії. Саме стільки с/г земель орендують іноземні інвестори в Україні сьогодні.

Центр екологічних ініціатив «Екодія» у партнерстві з ініціативою Land Matrix презентувала інтерактивну мапу контролю сільськогосподарських земель міжнародними компаніями станом на грудень 2019 року.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API,  ринок землі, продаж землі, карта землі,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Останні місяці в Україні відбуваються гарячі дебати навколо земельної реформи, а саме про зняття мораторію на продаж с/г земель. Основні дискусії точаться про те, скільки гектарів сільськогосподарської землі зможе зосередити у своїх руках власник та чи матимуть іноземні громадяни доступ до ринку. Мета цієї карти — показати кількість угод, масштаб вже існуючої акумуляції земель іноземними інвесторами та закликати уряд до ефективного контролю за концентрацією земель через оренду чи отримання її у власність.

Сьогодні зосередження земель у руках міжнародних інвесторів складає не менш ніж 10% (4 мільйони га) с/г земель нашої країни. Такий рівень концентрації земель міжнародними гравцями став можливим через укладення договорів оренди з власниками земельних ділянок, а також придбання корпоративних прав компаній із землею в оренді.

При цьому найбільші землекористувачі з іноземними інвестиціями, які обробляють більше 0,5% всіх с/г земель країни через договори оренди, — це українські компанії, що знаходяться в офшорах.

Наприклад:

  • Агрохолдинги Кернел та Укрлендфармінг контролюють по 500 тисяч га,
  • Миронівський хлібопродукт (ТМ “Наша Ряба”) — 370 тисяч га,
  • Астарта-Київ – 250 тисяч га.

— Концентрація земель агрохолдингами несе загрозу витіснення дрібних виробників із сільської місцевості, що потягне за собою зростання безробіття у селі та вимушену міграцію. Водночас держава приділяє розвитку дрібних агровиробників недостатньо уваги, а надає переваги великому агробізнесу через дотації чи відшкодування сплачених податків, — впевнений Михайло Амосов, координатор ініціативи Land Matrix в Україні.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API,  ринок землі, продаж землі, карта землі,

— Крім того, в умовах зміни клімату інтенсивне землекористування, спрямоване на отримання максимального прибутку, призведе до втрати такої важливої частини екосистеми як ґрунти. Ми рекомендуємо владі швидше налагодити ефективний контроль Держекоінспекції за землекористуванням в Україні, зокрема за компаніями, що контролюють десятки тисяч гектарів земель по всій країні, — продовжує Амосов.

Як відомо, що 13 листопада 2019 року Верховна Рада підтримала 240 голосами законопроект від аграрного комітету №2178-10 у першому читанні. Згідно з ним, іноземці зможуть купувати українську с/г землю не раніше 2024 року. Затвердженими лімітами на концентрацію земель у власності однієї фізичної чи юридичної особи стали:

  • 0,5% сільськогосподарських земель країни або 210 тисяч гектарів;
  • 8% сг земель області;
  • 35% сг земель територіальної громади.

Читайте також:

2019-12-09 11:56:53