На Волині створять 3D-моделі десяти архітектурних пам’яток

В Острозі реалізовуватимуть проєкт «Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині», яку підтримав Український культурний фонд (УКФ).

Візіком,  maps API, мапа реновацій

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Район.Історія.

У межах цього проєкту зацифрують і створять копії сучасного стану десяти важливих архітектурних пам’яток історичної Волині, йдеться у повідомленні.

Реалізовуватиме проєкт Громадська організація «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст». Як зазначають автори ідеї, створення копій покликане створити безбар’єрний доступ для людей з інвалідністю до архітектурної спадщини трьох областей – Рівненської, Волинської та Хмельницької.

Читайте також:

У рамках проєкту створять інклюзивну виставку, для втілення якої вперше застосують інноваційні цифрові методи. Заплановані друки 3D-моделей зацифрованих пам'яток з етикетажем шрифтом Брайля, відео та аудіогід із тифлокоментарем і путівник виставкою шрифтом Брайля.

Запланували зацифрування

  • Тараканівського форту та Луцької вежі в Дубні;
  • Олицького, Корецького Клеванського та Новомалинського замків;
  • Садиби Валевських у Гощі;
  • Круглої вежі в Острозі;
  • Палацу Сангушків в Ізяславі;
  • Монастиря Різдва Богородиці в Новому Загорові.

До слова, цей проєкт, підтриманий УКФ, дозволить продовжити загальноукраїнський процес цифровізації архітектурних пам'яток України, який активно триває в інших областях, однак мало охопив саме регіон Рівненщини, Хмельниччини та Волині. Утілюючи проєкт «Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині», Громадська організація «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» прагне реалізувати право незрячих на доступ до знань через створення інклюзивного культурного контенту, який допоможе заглибитися у вивчення історії та культури історичної Волині.

Довідково

  • Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, аби сприяти розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Український культурний фонд підтримує проєкти на конкурсних засадах.
2021-08-23 10:41:50