Вчителька музики створила мапу з творами жінок-композиторок

28-річна вчителька музики з Валенсії Сакіра Вентура створила інтерактивну мапу з творами жінок-композиторок.

Візіком,  maps API, вчителька, мапа, композитори,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Проєкт має на меті нагадати про видатних жінок, чий внесок в музику століттями применшували або ігнорували через гендерну нерівність та упереджене ставлення. Про це повідомляє the Guardian.

Ми ніколи не відводили їм того місця в історії, якого вони заслуговують", – говорить Сакіра Вентура, творець інтерактивної мапи, на якій представлено понад 500 композиторок з усього світу. Вони не фігурують в підручниках з історії музики, їхні твори не виконуються на концертах, їхня музика не записується.

Читайте також:

Сакіра Вентура вирішила створити цей проєкт після того, як зрозуміла, що за роки вивчення академічної музики вона рідко чула про жінок-композиторок. "Я завжди говорила про те, що потрібно додати цих композиторок на мапу, і мені спало на думку зробити це в буквальному сенсі".

Імена композиторок упроводжуються фотографіями або портретами та посиланнями на їхні твори на Spotify. На карті зібрані дані про 530 жінок з різних епох і країн: від грецької черниці Кассії, яка жила у IX ст, до британки-вундеркінда Альми Дойчер, яка написала першу сонату в шість років – зараз їй 16.

Україна на мапі представлена трьома композиторками:

  • Кармеллою Цепколенко (нар. 1955 р., Одеса),
  • Світланою Азаровою (нар. 1976 р., м. Ізмаїл)
  • та Христиною Мошуманською-Назар (нар. 1924 р., польска композиторка, народилась у Львові).

Коли я починала, я думала, що знайду не більше п'яти жінок-композиторів, – каже Вентура.

Після більш ніж року і сотень годин роботи на сайті представлена інформація про 530 композиторок, з коротким описом кожного з них і посиланням на прослуховування їхніх творів. Наразі вчителька працює над ще одним списком на 500 імен.

2021-08-21 18:43:41