Географічний центр України прикрасять новим арт-об’єктом

Появу нового арт-об’єкту в місці, що вважають географічним центром України, анонсувала черкаська обласна влада.

Візіком,  maps API, Україна, центр,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Чому важливо належним чином облаштувати "серце" України та як визначали, де воно знаходиться, Суспільному розповів кандидат історичних наук, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко.

Читайте також:

За словами науковця, де саме знаходиться географічний центр України, почали визначати після здобуття Україною незалежності у 1991-му році.

У 1993-му році львівські науковці, зокрема, Роман Кудлик, визначали місцезнаходження географічного центру України. Радянські карти мали певні неточності, однак вдалося встановити, що він – на території Черкащини. Інформацію про це опублікували в 1994-му у навчальному посібнику "Географія України". Потім було ще багато публікацій та дискусій. Цим питанням зацікавилися не лише науковці, а й громадськість, – розповів краєзнавець.

До питання географічного центру України повернулися у 2003-му році, коли виникла необхідність конкретизації та демаркації і закріплення такої точки на місцевості.

У грудні 2002-го року створили робочу групу фахівців, якій доручили у 2003-му дати остаточну відповідь на це питання, розповів пан Василь. Вона розробила наукову концепцію географічного центру території, склала схеми та підрахунки. Підсумком проходження експертних узгоджень на усіх рівнях наукових та державних інстанцій став висновок про те, що що географічний центр України, як центр ваги її території, знаходиться поблизу села Мар’янівка Шполянського району Черкаської області.

За словами Василя Мельниченка, активну участь у цій роботі брали і науковці та краєзнавці Черкас, які входили тоді до Придніпровського відділення Міжнародної академії наук екології, безпеки людини та природи.

Передусім, виходили з того, що географічний центр – це точка, яка перебуває в певному відношенні до території, зауважив краєзнавець. Також було важливим єдине розуміння його представниками різних наук, здатність поєднувати в собі внесок від усіх регіонів, незалежність від системи координат.

Для визначення центру держави, додав Василь Мельниченко, взяли не чотири точки, а 6 848 по периметру сухопутного кордону.

На мою думку, географічний центр – це символ нашої держави, а не формальний знак. І роботи з його облаштування мають бути виконані на найвищому рівні. А ще потрібно належним чином облаштувати інфраструктуру, щоб туди могли без проблем дістатися туристи з України та з-за кордону, – додав Василь Мельниченко.

23-го серпня на місці, де нині стоїть знак, що символізує географічний центр України, відкриють новий арт-об'єкт. Про це повідомив голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко.

Він символічно поєднає всі області нашої країни. Вони будуть представлені у формі крил із автентичним місцевим орнаментом. А в центрі – серце. Поруч із арт-об'єктом майорітиме найбільший на Черкащині Державний прапор, – зазначив Скічко.

Новий знак, додав він, буде "безбар'єрним". Там буде тактильна мапа, навігація, аудіогід і решта потрібного для інклюзії.

2021-08-23 11:34:53