Нова карта Мінекономіки допоможе виявити посіви на незареєстрованій землі

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розробляє карту, на якій буде зображено територію вирощування врожаю на незареєстрованій землі.

Візіком, API Visicom, незареєстрована земля, карта у телефоні

Про це очільник відомства Тимофій Милованов сказав телеканалу «Прямий», повідомляють Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Зокрема, міністр економіки показав карту на своєму телефоні. За його словами, завдяки цій карті правоохоронці та Державна податкова служба зможуть знаходити самозахоплені й незареєстровані ділянки землі.

— Візьмемо, до прикладу, Чернігівську область. Я масштабую область, і бачу, що є ділянки з ріпаком. І цей ріпак у селі на незареєстрованих Держгеокадастром ділянках, — сказав міністр.

Милованов вважає, що використання такої карти дозволить боротися з детінізацією сплати податків та збільшить надходження до бюджету.

Очільник Мінекономіки запевнив, що місцева влада та податкова після перевірки території з'ясовуватимуть, чи справді вони самозахоплені та чи дійсно за них не сплачують податки.

Милованов додав, що карта наразі перебуває лише у його телефоні, однак незабаром стане доступною і для інших. Чи буде вона у відкритому доступі — не уточнив.

Доповнення

Втім, незважаючи на це непорозуміня за кілька днів Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства презентувало карту супутникової класифікації посівів України, передає ІАС Аграрії разом.

Як повідомив на презентації керівник відомства Тимофій Милованов, онлайн-карта дозволить у реальному часі відстежувати, чим засіяна територія, чи співпадає це з документами в Держгеокадастрі, хто її власник.

— Це дозволить забезпечити прозорість ринку, сплату податків, посилений захист прав власності та зростання економіки через розвиток агросектору. Але це багаторівневі можливості — ми можемо навіть краще розробляти дороги, правильно ставити елеватори. Де потрібна підтримка — будемо бачити за розміром поля, великий це фермер чи дрібний. Будемо бачити, зареєстрована земля чи ні, де вирощується більше, а податків сплачується менше, й хто не платить, — сказав він.

Система використовує штучний інтелект й машинне навчання та зможе за супутниковими фотографіям визначати, якою саме культурою (або лісом) засіяно ділянку.

За словами Милованова, система дозволить відстежувати сівозміну й прогнозувати врожай, оскільки розраховує дані на основі кліматичних змін і мінерального складу ґрунту, а в майбутньому — прогнозувати вартість земельної ділянки.

Карта також містить дані Держгеокадастру та незареєстровані землі, а незабаром розробники додадуть порівняльні дані починаючи з 2016 року.

Читайте також:

2019-11-19 11:12:27