На Волині створять інтерактивну карту УПА

Члени організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 80-ої річниці заснування Української повстанської армії на черговому засіданні визначилися із календарем заходів.

Візіком,  maps API, Волинь, УПА, карта,

Про це повідомляють на веб-сайті Волинської облради, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на volynonline.com.

У проголошений Рік УПА на Волині планують провести п’ять фестивалів в різних куточках області. Так, у травні в селищі Колки відбудеться фестиваль повстанського духу «Колківська народна республіка – предтеча незалежної України», а наприкінці липня на Турійщині запланували обласний фестиваль повстанської пісні «Вовчак – Волинська січ». У вересні передбачається одразу два фестивалі: в селі Новий Загорів, що в Локачинській територіальній громаді – обласний фестиваль повстанських і стрілецьких пісень «За волю України», а в селі Липне, що в Цуманській громаді – традиційний патріотичний фестиваль «Криївка Перця». Відзначення річниці УПА завершиться в Луцьку грандіозним всеукраїнським фестивалем повстанської пісні «За Україну! За її волю!», який проведуть 14 жовтня.

Як зазначив очільник організаційного комітету, перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, варто урізноманітнити фестивалі й іншими заходами. Це мають бути різнопланові події, які зацікавлять і дітей, і молодь, і волинян поважного віку. Так, у селі Новий Загорів уже запланували провести реконструкцію бою воїнів УПА проти нацистів, організувати показові виступи спортсменів з бойових мистецтв, а також концерт повстанських пісень. В Колках організують «Фотосушку» – виставку світлин часів УПА.

Крім того, оргкомітет рекомендує громадам упорядкувати поховання та пам’ятні місця, пов’язані з історією УПА, а також відновити історичні відомості про діяльність повстанської армії в населених пунктах області. Це допоможе у створенні інтерактивної карти, яку планують створити науковці Волинського краєзнавчого музею.

Читайте також:

2022-02-16 11:51:08