Харківські картографи розповіли про свою роботу

Пересічній людині важко оцінити чималий фронт робіт, які щороку виконують фахівці військово-картографічної частини з Харкова, вносячи таким чином лепту в посилення обороноздатності України.

Візіком,  maps API, Харків, картографія,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на armyinform.com.ua.

Цій військовій частині нещодавно виповнилося 30 років. І за час існування відбулося чимало змін у роботі колективу. Сьогодні ж вони діють в інтересах підрозділів ЗСУ, розташованих в 10 областях, а також прикордонників, фахівців ДСНС, співробітників СБУ та інших силовиків, які беруть участь в операції Об’єднаних сил.

Так, лише протягом 2021 року харківські картографи підготували до видання близько 200 номенклатурних аркушів топографічних карт різних масштабів та карти двох великих полігонів.

— Торік ми планували підготувати до видання близько 130 аркушів карт, — пояснює командир частини підполковник Олександр Матющенко. — Проте через зрозумілі обставини довелося в півтора раза збільшити наші обсяги, з чим успішно впоралися, каже підполковник Олександр Матющенко.

Він уточнив, що протягом 8 років російсько-української війни військова частина надала дані підрозділам щодо геопросторової підтримки, що беруть участь в ООС/АТО, у вигляді майже 3 мільйонів примірників топографічних та спеціальних карт, різних фотопланів, фотосхем та іншої картографічної продукції.

Водночас фахівці відділення топогеодезичного забезпечення у 2021-му виконали вимірювання меж земельних ділянок 38 військових містечок.

Також за окремим розпорядження старших начальників представники військової частини додатково виконали геодезичну підготовку позицій районів ще шести частин Повітряних Сил Збройних Сил України. Все це разом становило сотні гектарів земель оборонного призначення — і це також колосальний труд харківських картографів.

— Для нашої роботи за призначенням ми маємо сучасні технічні засоби, серед яких: електронний тахеометр Leica, новітній GPS-приймач Leica, трасошукач Leica, топогеодезичний польовий аерофотознімальний комплекс DJAinspire-2, сучасне програмне забезпечення тощо, — розповів підполковник Олександр Матющенко.

До речі, харківські картографи постійно беруть участь у забезпеченні проведення багатьох масштабних навчань у нашій державі із залученням іноземних військових. Майже всі останні карти чи схеми готують до друку за стандартами НАТО з використанням світової геодезичної системи координат «WGS-84».

Серед пріоритетних завдань на поточний рік командир військової частини назвав продовження роботи на землях, які належать Міноборони, підтримка військ (сил) Об’єднаних сил та інших підрозділів Збройних Сил України геопросторовими даними й удосконалення своїх професійних навичок.

— Наша цьогорічна робота відбуватиметься на тлі продовження впровадження новітньої технології на основі програмного продукту ArcGIS, що буде пов’язана зі всіма стратегічними галузями України й військовою сферою зокрема, — зауважив насамкінець підполковник Олександр Матющенко.

Читайте також:

2022-02-15 15:34:31