Частину території України може затопити: коли і чому (карта)

Весь світ в найближчому майбутньому може затопити. Українці теж постраждають

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, танення льодовиків, підняття рівня моря,

Про це повідомляє РБК, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, танення льодовиків, підняття рівня моря,

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, танення льодовиків, підняття рівня моря,

Територія України вже скоро може піти під воду. Найбільше постраждають південні області нашої країни — Одеська і Херсонська. Так, містечка Скадовськ, Лазурне та острів Джарилгач можуть повністю зникнути з карти. Крім того, затопити може і Крим, який анексований Росією.

Вся справа в льодовиках. Так, за словами фахівців, льодовик Туейтс в Антарктиді вже зараз втрачає 252 млрд тонн льоду кожен рік. Це відповідає 6% від глобального підвищення рівня моря. Однак найближчим часом все може стати ще гірше.

Вчені Університету Орегони скористалися рідкісною невластивою Антарктиді подією — вільними від льоду водами в західній частині континенту і змогли з допомогою підводних дронів проаналізувати потоки води, які омивають льодовик.

Результати дослідження виявилися вельми плачевними: з усіх сторін льодовик оточений потоками теплої глибинної океанічної води. Теплі океанічні течії можуть ще більше дестабілізувати ситуацію з льодовиком, розміри якого настільки великі, що відповідає площі Великої Британії. Кількості льоду в Туейтсі так багато, що його розтоплення буде достатньо, щоб підняти глобальний рівень океану більш ніж на 65 см.

Також про назрівання катастрофи говорить і те, що нещодавно з-під постійно танучого льодовика виринув новий ґрунтовий острів. Саме тоді Туейтсу дали прізвисько «льодовик судного дня».

Згідно з картою, яку опублікували дослідники, Україні підвищення рівня моря загрожує частковим затопленням Херсонської та Одеської областей, а також зникненням під морськими водами Чорноморського біосферного заповідника, в якому мешкають близько 120 занесених до Червоної книги України видів тварин. Також затопить значну частину Кримського півострова.

Читайте також:

2020-03-02 14:47:43