«Історія, мова, географія: топоніми середньовічного Поділля»

Доктор історичних наук Віталій Михайловський розповів про свою книжку «Історія, мова, географія: топоніми середньовічного Поділля»

Візіком,  maps API, Поділля, топоніми,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Громадське.

Я почав цей проєкт у квітні 2014 року, складаючи в алфавітному порядку усі топоніми, які вдалося визбирати із середньовічних документів від середини XIV до початку XVI ст. Дослідження стосувалося Поділля як регіону. Цей процес перевернув мої уявлення про Поділля: коли воно з’явилося, які його межі. Довелося з картографом Дмитром Вортманом малювати їх від Теребовлі на заході аж до Черкас на сході України, зауважив він.

Якими є межі Поділля?

Поділля — це значна частина Тернопільської області, долина Дністра на її півдні. Західний кордон Поділля можна проводити по річці Стриба, а далі — все, що вище Тернополя. Але в певний момент, укінці XIV ст., від Чорткова і до Тернополя, якого ще тоді не було, воно стало частиною Галицької землі майбутнього Руського воєводства.

Поділля — це Хмельницька область від Дністра на її півдні та трохи нижче сучасного Хмельницького, колишнього Проскурова, з XV ст., де починається річка, яка тоді називалася Бог. Її назву перекрутили російські імперські географи і нині вона — Південний Буг.

Уся Вінницька область може бути зарахована до історичного Поділля.

До певного часу у Велике Поділля входили частина нинішніх Одеської, Кіровоградської, Черкаської областей та навіть південь Київської. Основою для роботи стали документи, які мають чітку дату, — королівські, великокнязівські папери, інші листи.

Радянська влада гралася у перейменування, не зберігала історичні назви

Назва «Подолія», тобто «Поділля», зафіксована в історичних документах у 70-х роках XIV ст. Робота із топонімами складна, оскільки радянська влада гралася у перейменування, не зберігала історичні назви.

Деякі населені пункти перейменовували, вважаючи їхні назви немилозвучними, наприклад, за таких обставин, село Погоріле стало Привітне.

На початку XV ст. зникають документи, написані руською мовою. Це стало проблемою. Як нам правильно назвати Летичів, коли руська назва пишеться латинськими літерами іншомовним писарем. Варіанти різні. 40% топонімів, які мені вдалося зібрати, не можу ідентифікувати та позначити на карті. У Словнику книжки вони є. Потрібно зібрати багато фактів, щоб утворити пазл. Це може тривати дуже довго.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-06-24 15:54:37