Карта допомагає досліджувати пошкодження геологічної пам’ятки

Галущинецький кар’єр залучив геологів з Києва та Рівного, щоб дослідити, чи пошкодило підприємство геологічну пам’ятку "Останці Сарматського моря".

Візіком,  maps API, карта, Тернопільщина,

Про це повідомив голова правління кар'єру Ігор Свідерський, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Однак дослідження геологи проводили за межами кар’єру. Вчені перевірили заказник "Товтровий степ", а це інша геологічна пам'ятка, розповів заступник начальника обласного управління екології Ігор П’ятківський.

Геологи перевіряють територію ландшафтного заказника "Товтровий степ", що поблизу Галущинецького кар’єру.

Читайте також:

Доктор геологічних наук з Рівного Віктор Мельничук каже, перевіряють цю територію за карткою первинного обліку, яку надало підприємство "Тернопільський кар’єр":

Ми куруємося карткою первинного обліку природоохоронних об’єктів. Це карта геологічної пам’ятки природи місцевого значення "Останці Сарматського моря", яке надало управління екології і природних ресурсів Тернопільської адміністрації. Вказано в цій карті первинного обліку, що дуже важливо, географічні координати.

Докторка геологічних наук із Києва Катерина Деревська каже, територію заказника підприємство не пошкодило:

Жодні антропогенні чинники не вплинули на них. Ні вибухова діяльність не була ніколи проведена, ні якісь шурфи чи штольні, ніхто нічого тут не копав.

На публічній кадастровій карті зеленим позначена геологічна пам’ятка "Останці Сарматського моря", розповів голова громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

За його словами, ця пам’ятка зараз знищена, вона є частиною кар’єру. Катерина Деревська каже, цю ділянку в кар’єрі перевіряти не будуть:

Я не планую, тому що немає сенсу, нема координатів, в нас є первинна інформація, яка значно важливіша. Тобто, в нас є паспорт офіційний цієї ділянки, який наданий Тернопільським управлінням екології. Ми спираємося на офіційні документи.

Кореспонденти Суспільного запитали, для чого проводили цю перевірку в голови правління Тернопільського кар’єру Ігоря Свідерського.

Ми хотіли встановити фактичне розташування цього об’єкту, в якому він стані і його значущість. Наразі, ми не можемо так зробити висновки, які зробила громадська організація чи інтернет-видання, – розповів Свідерський.

2021-08-17 14:43:49