Нині не існує реальних способів уникнути збору телеметрії

Goole та Apple можуть відстежувати місцеперебування користувачів на основі IP-адрес.

Візіком,  maps API, Goole, Apple, телеметрия,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на tokar.ua.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Операційні системи суперницьких корпорацій Goole та Apple збирають дані своїх користувачів із різною швидкістю. Вчений з Триніті Коледжу Дубліна встановив, що Google отримує удвадцятеро більше інформації, ніж Apple.

Професор Дуглас Дж. Лейт аналізував трафік, що передається через мережу за визначений час та встановив, що до серверів Apple та Google надходить різна кількість інформації.

Він аналізував різні етапи роботи телефонів на обох ОС:

  • перший запуск після відновлення заводських налаштувань;
  • користувач вставляє або виймає SIM-картку;
  • смартфон у режимі очікування або перегляд екрану налаштувань;
  • геолокація ввімкнена/вимкнена;
  • вхід у попередньо встановлений магазин додатків.

Професор Лейт зазначає, що дані про користувачів збирають не тільки Android та iOS, а ще і їхні додатки, що встановлюються за замовчуванням. Пошуки Siri та OkGoogle, хмарні сховища iCloud та Google Drive, карти/сервіси розташування Apple Maps та Google Maps, зберігання/аналітика фотографій ApplePhoto, Google Photos передають телеметрію кожного юзера на власні сервери.

Скільки ми маємо часу?

iOS і Android передають телеметрію навіть тоді, коли користувач заборонив цю дію. Варто увімкнути телефон, як одразу починається збір персональних даних. У Android він набагато більший, ніж в iOS.

Протягом перших 10 хвилин запуску телефон Pixel надсилає в Google близько 1 МБ даних, а iPhone надсилає Apple близько 42 КБ даних, зауважив професор Лейт.

Хоча ірландський дослідник виявив, що Apple переважно збирає більше типів інформаційних даних з пристрою iOS, саме Google збирає помітно більший обсяг даних про пристрій.

Коли телефони перебувають у режимі очікування, Pixel відправляє до Google приблизно 1 Мб даних кожні 12 годин, проти iPhone, який надсилає до Apple 52 Кб, тобто Google збирає приблизно удвадцятеро більше даних, ніж Apple.

iOS і Android обмінюються даними в середньому що 4,5 хвилини.

Такий процес збору даних відбувається кожні 264 секунди на пристроях Apple та кожні 255 секунд на смартфонах Android, коли смартфон не працює.

Також дослідник встановив, що, крім стану очікування, обидві операційні системи обмінюються даними зі своїми центральними серверами під час перегляду екрану налаштувань. Професор Лейт спостерігав за кількістю попередньо встановлених сервісів, які з’єднувались з серверами Apple та Google, перш ніж програми були відкриті або використані.

Зокрема, на iOS вони включають Siri, Safari та iCloud, а на Google Android – додатки Youtube, Chrome, Google Docs, Центр безпеки, Google Messaging, годинник та панель пошуку Google.

Професор Дублінського університету каже, що через такий широкий простір збору даних виникають принаймні дві основні проблеми:

  • телеметрію можна використовувати для ідентифікації смартфону та його зв’язки з особистістю користувача;
  • виробники обох ОС можуть відстежувати місцеперебування користувачів на основі IP-адрес Саме завдяки телеметрії пристрій з’являється на серверах Google та Apple.

Читайте також:

2021-04-12 13:23:11