Супутникові знімки допомогли викрити злочини російських найманців

Такий висновок зробила незалежна комісія, створена Радою ООН з прав людини.

Візіком,  maps API, супутник, знімки,

Звіт, оприлюднений 4 жовтня в Женеві, базується на сотнях документів, супутникових знімків та інтерв’ю понад півтори сотні людей і розслідуваннях у Лівії, Тунісі та Італії, інформує «Голос Америки». У звіті йдеться про незаконні затримання, вербування дітей у солдати, катування та масові вбивства.

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Голос України.

Війна у Лівії спалахнула 2011 року після повалення Муаммара Каддафі. Під час військових зіткнень між підрозділами Лівійської національної армії, очолюваної генералом Хафтаром (на сході країни), та урядовими збройними силами (на заході) загинули тисячі мирних жителів. У звіті зазначається, що у військових діях беруть участь групи іноземних найманців, які могли порушувати міжнародне гуманітарне право.

Зокрема, «існують вагомі підстави вважати, що «група Вагнера» могла вчинити воєнні злочини — убивства». Також у звіті зазначено, що найманці ПВК залишили планшет із картою, де видно розміщення 35 наземних мін, закладених поблизу приватних будинків, на територіях, покинутих силами зі сходу. На цих переважно зроблених у Росії мінах підривались місцеві жителі, які повертались додому від червня 2020-го.

Представники збройного формування Вагнера не відповіли на запит прокоментувати звинувачення, пише Reuters. Раніше президент Росії Володимир Путін у відповідь на запитання про російських найманців у Лівії сказав, що якщо в конфлікті воюють росіяни, вони офіційно не представляють Росію.

Читайте також:

2021-10-06 13:12:31