У Франції розкопали мегалітичний комплекс з "кам'яними картами"

Команда археологів з Франції відкрила на території комуни Массонгі стародавнє поселення і величезний мегалітичний комплекс епохи середнього неоліту.

Візіком,  maps API, мегаліти, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Виявлений доісторичний пам’ятник отримав назву Chemin des Bels, розповіли вчені з Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap).

На території Chemin des Bels є дві окремі області проживання з часів середнього неоліту: невелике село і великий мегалітичний комплекс.

Він був заселений протягом короткого часу — всього кілька століть — але за цей час комплекс пройшов п’ять різних етапів.

Кам’яні мегаліти були встановлені свідомо і організовано. У його будівельників був чіткий план на кожному етапі. Ядро мегаліта є п’ятитонною плитою близько 3,4 м в довжину, 110 см в ширину і метр у висоту. Потім масивна плита була оточена камінням висотою близько метра. Вісім з цих стоячих каменів збереглися до наших днів, але за оцінками археологів, коли він був спочатку побудований, в колі було як мінімум 15.

Розкопки показали, що ця подібність Стоунхенджа в первозданному вигляді існувала кілька десятиліть. Потім комплекс був перебудований. Стели були повалені на землю і закопані. Коло зберіглося, але тепер воно складалося з великих платформ, зверху викладених щебенем. При цьому центральна плита залишилася недоторканою.

Під час розкопок кам’яного кола археологи виявили, що на деяких мегалітах були вигравірувані абстрактні геометричні візерунки. Щоб задокументувати різьблення, команда використовувала технологію трансформації відображення (RTI), яка захоплює навіть найменші вигравірувані елементи, не видимі неозброєним оком, роблячи серію знімків з нерухомої точки, але з використанням рухомого джерела світла.

Аналіз RTI показав, що камені були гравіровані в різний час. Велика плита була вирізана в три етапи. На двох навмисно зламаних плитах були численні сліди геометричних гравірованих ліній.

Система RTI дозволяє відстежити хронологічний порядок цих малюнків. В обох випадках ми бачимо чотирикутні, хрестоподібні або ялинкові візерунки. Одна з можливих інтерпретацій полягає в тому, що ці моделі представляють ландшафт сільськогосподарських ділянок.

Перевірити цю версію дослідникам допомогло просте візуальне порівняння. Вони перенесли зображення з каменів на папір, після чого піднялися на оглядовий майданчик, розташований в декількох сотнях метрів від пам’ятника. Пейзаж, що відкривається з цього плато, як кажуть вчені, схематично нагадує малюнки, зображені на каменях.

Читайте також:

2021-03-23 13:11:06