У Києві оновлені QR-квитки зробили процес оплати проїзду простішим

У жовтні мешканці столиці придбали понад 6 мільйонів QR-квитків, із них 1,6 мільйона в застосунку «Київ Цифровий».

Застосунок надає можливість купити квиток безготівково та скористатися ним з екрану смартфона – у форматі paperless.

Візіком,  maps API, QR-квитки, Київ, QR-квитки,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на прес-службу КМДА.

Paperless – це світова практика та концепція, яка закладена у всі процеси цифрової трансформації. Київ став першим містом в Україні, де повністю скасували паперові талони на проїзд у громадському транспорті. Це дозволяє краще контролювати роботу транспорту, його кількість та завантаженість на маршрутах, – зазначив керівник цифрової трансформації Києва (CDTO) та заступник голови КМДА Петро Оленич.

Як зазначив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко, 8 листопада сервіс QR-квитків у застосунку оновили, щоб спростити процес оплати проїзду. Відтепер треба лише просканувати QR-квиток на валідаторі – у застосунку підтверджувати використання квитка не треба. За 2 години після використання квиток видалиться автоматично.

Команда «Цифрового» на своїй сторінці у Facebook розповіла, як саме оновлені QR-квитки зробили процес оплати проїзду простішим.

Щоб оплатити проїзд QR-квитком із «Київ Цифровий», потрібно:

  • Відкрити екран з дійсним QR-квитком.
  • Просканувати QR-квиток на валідаторі.
  • Дочекатися сигналу підтвердження оплати на валідаторі.

Саме сигнал на валідаторі є підтвердженням оплати проїзду. На екрані з дійсним QR-квитком у застосунку можна знайти посилання на відео з інструкцією, як правильно сканувати квиток.

Щоб надати провалідований квиток для перевірки контролеру, потрібно:

  • Відкрити екран із квитком, який просканували валідатором.
  • Надати цей квиток для перевірки контролеру.
  • Якщо квиток був провалідований, контролер побачить підтвердження оплати проїзду на своєму зчитувальному пристрої.

Квиток автоматично видаляється за 2 години після використання, але запис про використання квитка залишається у стрічці новин. Проте ця інформація не є доказом оплати для контролера та зберігається лише для зручності користувачів.

Термін дії QR-квитків у застосунку, як і в паперових, – 15 днів із моменту придбання. На екрані з дійсним квитком користувачі можуть побачити термін його дії. Якщо підключити сповіщення, застосунок нагадає, коли термін добігатиме кінця. Крім того, користувачі можуть надіслати дійсний квиток на пошту або в месенджер другу. Для цього потрібно натиснути на позначку «Поділитися» у верхньому куті екрану з дійсним квитком.

Читайте також:

2021-11-12 13:03:04