У cередньовічному замку відкрили інтерактивну експозицію в 3D

У Мукачівському замку «Паланок» відкрилася інтерактивна експозиція, яку створено у співпраці проєктів «Смарт Музей – сучасні форми представлення культурної спадщини» за фінансової підтримки ЄС та проєкту «Хроніки замку Паланок» за підтримки Українського культурного фонду.

Візіком,  maps API, Мукачів, замок, 3D,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на zakarpattya.net.ua.

У середньому дворі замку облаштували також приміщення -фотозону– «Замкова сторожу» з історичними костюмами, зброєю, військовими обладунками.

Ця зала розрахована на невеликі групи. Відвідувачі зможуть брати всі предмети в руки, вивчати, і справді доторкнутися та відчути історію, - каже Олександр Шершун, провідний експерт-історик проєкту. – Відтворив зброю різних століть коваль реконструктор Роман Гайделбахер». Тут і шабля піхотинця 18 століття, шпага, меч 14 століття, бронецький ніж. А також одяг та військові обладунки різних періодів Мукачівського замку.

Детальніше про інтерактивну частину Смарт музею розповів Михайло Белеканич , директор Мукачівського історичного музею: «Головна ідея - показати історію замку в інтерактивному цікавому форматі, через цифрові елементи експозиції, де представлені головні події та постаті історії замку».

У новій експозиції -3D моделі замку, оцифровані експонати, кілька видів ігор для дітей. Зокрема, дерев’яна гармата, з якої можна безпечно стріляти, стіни, на яких можна малювати, «будматеріали» для арок, які можна зводити власноруч.

Цією експозицією будуть зацікавлені діти шкільного віку, корисна вона буде студентам та екскурсоводам у роботі, - каже Михайло Белеканич.

Експозиційна зала Смарт Музею складається з 5-ти кімнат. Дизайн упродовж року здійснював Володимир Цапук, автор та виконавець дизайн-проєкту інтерактивного простору історичної експозиції.

У замку я зустрів відкриту атмосферу, емоційну та теплу. І захотів перенести все на експозицію. Вона вийшла емоційною. Це інтерактивний простір про історію замку, через який проходить лінія часу, яка й об’єднує цей простір, - коментує Володимир Цапук. – Тут немає нічого зайвого і власне стіни замку є основним експонатом.

Заходи по створенню експозиції «Хроніки замку Паланок» повинні підвищити атрактивність національної історичної пам’ятки – замку «Паланок» для відвідувачів за рахунок впровадження смарт-рішень у експозиційній та промоційній діяльності, кажуть організатори. Якщо зараз у середньому турист проводить у замку до 2 годин, то за рахунок новацій, тривалість його перебування може збільшитися до 3-4 год.

Довідково:

  • Проект “Смарт Музей – сучасні форми представлення культурної спадщини”, HUSKROUA/1702/3.1/0026 реалізовується міжнародним консорціумом партнерських організацій з України, Словаччини та Угорщини на чолі з громадською організацією Асоціація проєктних менеджерів «Ядро» за підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020.
  • Партнери проєкту: Мукачівський історичний музей (Замок Паланок), Кошицький самосправний край та Агенція регіонального розвитку Кошице у Словаччині, а також Музей ім. Германа Отто (м. Мішкольц) та Керуюче бюро замку Фюзер в Угорщині.
  • Експозицію створено у співпраці проєктів HUSKROUA/1702/3.1/0026 «Смарт Музей – сучасні форми представлення культурної спадщини» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020 та проєкту «Хроніки замку Паланок», 4REG21-29851 за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також:

2021-11-11 13:14:12