Київ, що перебуває під загрозою знищення, нанесли на мапу

Один за одним з мапи Києва зникають історичні будинки. За останні роки побільшало кількість випадків знесення або перебудови споруд, зведених у 19 або на початку 20 століття.

Візіком,  maps API, мапа реновацій,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на УП.

Усі знищені будинки перебували в приватній власності. Мала їх поверховість та невелика площа не дозволяли максимізувати ренту з експлуатації, тому єдиний шлях, який бачать власники таких будинків, – знести та побудувати більші, йдеться у повідомленні.

Якщо будинок не має статусу пам'ятки, власник може робити з ним усе що заманеться. Якщо ж будівля перебуває в переліку пам'яток архітектури, історії, списках Мінкультури або КМДА, власники доводять її до аварійного стану.

Це легко зробити, якщо будівлю не охороняти та не захищати від впливу атмосферних опадів. Набагато швидше історичний будинок стане непридатним для експлуатації, якщо його "випадково" підпалити.

Активна громада не дає забудовникам вільно розпоряджатися історичною спадщиною киян. Вони картографують історичні будівлі, мобілізують небайдужих, займаються юридичним супроводом.

Разом з громадською організацією "Мапа реновації" та краєзнавцем Антоном Коробом "Економічна правда" склала перелік історичних будинків Києва, які перебувають під особливо великим ризиком бути зруйнованими.

Перелік охоплює лише частину історичних будинків Києва, складений в алфавітному порядку, та є суб'єктивним поглядом її співавторів.

Читайте також:

2021-11-11 13:38:16