Науковці розробили першу глобальну карту забруднення земель

Науковці Федеріко Маггі та Алекс Макбратні представили першу глобальну карту, яка зображає точки найвищої концентрації гліфосату.

Візіком,  API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта гліфосадів

Про це повідомляє superagronom.com., передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Карта і пов'язані з нею дослідження були опубліковані в журналі Science of the Total Environment, повідомляє сайт Університету Сіднея.

Близько 36 млн км² земель обробляються гліфосатом в обсязі від 600 до 750 тис. тонн на рік, а залишки цього гербіциду знаходять навіть у віддалених районах, — зазначив доцент Федеріко Маггі.

Розроблена карта відображає «гарячі точки» залишків гліфосату в Західній Європі, Бразилії та Аргентині, а також в деяких частинах Китаю та Індонезії.

Слід зазначити, що забруднення належать до рівнів концентрації, вище допустимих фонових значень. Дослідники підкреслюють, що рівні забруднення не обов'язково прирівнюються до будь-яких ризиків для навколишнього середовища або здоров'я, оскільки вони досі точно невідомі і вимагають подальшого вивчення.

Ми виявили, що 1% глобальних ораних земель (близько 385 тис. км²) забруднені гліфосатом від середнього до високого рівня. Найбільш високий відсоток виявлено в Південній Америці, Європі, Східній і Південній Азії. Це головним чином пов'язано з вирощуванням сої та кукурудзи, і, в основному, викликано накопиченням продуктів розпаду, а не самого гліфосату, — зазначив Федеріко Маггі.

Професор Алекс Макбратні зауважив, що окрім ризиків для здоров'я людини, у подальшій перспективі боротьби з бур’янами не можна буде покладатися лише на гліфосат.

Бур'яни генетично адаптуються до гліфосату. З'являється все більше свідчень того, що застосування гербіцидів нового покоління підвищує врожайність без втрати ефективності. Необхідно терміново знайти альтернативи гліфосату для боротьби з бур'янами в сільському господарстві, — наголосив науковець.

Читайте також:

2020-03-24 11:39:08