Коронавірус, планета і екологія: карантин рятує планету

Пандемію коронавірусу нині порівнюють зі світовою війною. В той же час, науковці вражають несподіваними заявами: «вірус століття» позитивно вплинув на екологічну ситуацію на всій планеті. Як саме і що буде далі?

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, венеція, дельфіни

Читайте в статті сайту 24 каналу, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також:

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Нещодавно НАСА та Європейське космічне агентство оприлюднили оптимістичну новину: супутники зафіксували значне зниження рівня забруднення повітря на території Китаю і сусідніх держав. Для наглядності НАСА представила два фото з космосу. Порівняйте самі: на першому — ситуація в Китаї з 1 по 20 січня, на другому — з 10 по 25 лютого, вже після того, як влада КНР запровадила карантин.

Причина «очищення» Китаю цілком зрозуміла — карантин передбачає закриття або обмеження роботи підприємств плюс обмеження руху всіх видів транспорту. Як наслідок, викиди парникових газів знизились на 25%, а надзвичайно шкідливого оксиду азоту (NO2) — на 37%! Навіть екологи-оптимісти не могли уявити, що буквально за місяць можуть статися такі разючі позитивні зміни. І це при тому, що Китай — один з найбільших забруднювачів повітря на планеті (щороку на КНР припадає близько 30% всіх викидів вуглекислого газу в світі).

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, венеція, дельфіни

Згодом аналогічні покращення були зафіксовані і в інших країнах — там, де спалахували «вогнища» коронавірусу, і влада запроваджувала карантин. Так було у Південній Кореї, Ірані й Італії. Зараз ця тенденція прослідковується у Франції, Іспанії, Німеччині, Чехії, Польщі…

А ЩО У НАС

Україна не стала винятком. У першу чергу — Київ. Карантин діє лише тиждень, але вже помітні позитивні зрушення: за даними SaveEcoBot, викиди парникових газів і оксиду азоту серйозно зменшилися.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, венеція, дельфіни

Але найяскравіший приклад екологічної «реабілітації» продемонструвала знаменита Венеція, яка перебуває в самісінькому епіцентрі спалаху коронавірусу в Італії. Фото і відео з нині безлюдної туристичної Мекки облетіли весь світ. Після того, як тисячі моторних човнів припнули до берега, сталося справжнє диво: через кілька днів вода навколо міста і в каналах стала прозорою! До берегів Венеції повернулися лебеді і навіть дельфіни, яких там не бачили дуже давно.

Читайте також:

2020-03-21 20:32:10