Картографування природи демонструє дуже невтішні для людства цифри

Згідно із супутниковими знімками починаючи з 2000 року людством було втрачено біля 1,9 мільйона кілометрів екологічно чистої землі.

Це, приблизно, територія Мексики. Всього ж біля 58% поверхні планети Земля знаходиться піж інтенсивним тиском людини. Це, в свою чергу, призводить до різкого скорочення фауни, на чому наполягає звіт «Жива пррода» за 2020 рік, нещодавно опублікований Всесвітнім фондом дикої природи.

Візіком, maps API, карта природи

Згідно з ним лише 25% наземного простору, розділеного між Росією, Канадою, Бразилією і Австралією — майже позбавлені людського впливу. Більшість же збитків припадає на тропічні ліси, субтропічні луки та екосистеми саван, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Розміри природи скорочуються безпрецедентними темпами. Наш спосіб виробнцтва та споживання їжі та енергії і відверте ігнорування навколишнього середовища, закріплене в нашій економічній моделі довели її до межі, - підкреслив Генеральний директор WWF International Марко Ламбертіні.

Він переконаний, що такі хвороби як COVID-19 є наслідком розриву наших зв’язків з природою. Власне, сама пандемія висуває на перший план «глибокий зв’язок між природою, здоров’ям і добробутом людини з одного боку і безпрецедентною втратою біорізноманіття, котрі загрожують людству і планеті».

Із глибин звітів

Ерозія цих ще неушкоджених екосистем незворотня і матиме глибокий вплив на всі види — дослідники вже зафіксували середнє падіння чисельності ссавців, птахів, риб, земноводних та плазунів на 68%. Йдеться про 20 000 видів і період з 1970 по 2016 рік. Перетворення земель на сільгоспугіддя, нелегальна торгівля дикими тваринами та надмірне споживання природних ресурсів були визначені основними чинниками знищення середовища існування і їх самих.

Зниження індексу живої планети (LPI) на 94% для тропічних субрегіонів Америки є найбільшим падінням, що спостерігалося на планеті.

Останні 50 років індустріалізації, вибух у світовій торгівлі, ріст споживання та населення і урбанізація призвели до збільшення людського сліду в екології. В цьому відношенні варто зауважити, що до 1970 року екологічний слід людства був меншим за темпи регенерації Землі. Втім, сьогодні наші потреби в енергії та харчуванні вже перевищують біоємність Землі на 56%.

Це також підтверджують дані Програми ООН з навколишнього середовища, які стверджують, що наш глобальний запас природного капіталу на душу населення зменшився на 40% з початку 90-х минулого століття, тоді як використаний подвоївся, а людський збільшився на 13%.

Зміна землекористування як наслідок того де і як ми виробляємо їжу є однією з причин того, що люди є загрозою для біорізноманіття.

Наші океани підігрівають і спричинюють танення криги; надмірний вилов, розвиток прибережних територій і зміна клімату є причиною зростання несприятливих наслідків для морських екосистем.

За словами Ламбертіні ми все ще можемо вилікувати наші стосунки з природою і пом’якшити режим майбутніх пандемій, але, «краще майбутнє починається з рішень, які вже сьогодні приймають уряди, компанії та люди у всьому світі».

Джерело: 58% of Earth’s land under intense human pressure, finds WWF report

Адаптований переклад: Новини картографії від Візіком

Читайте також:

2020-09-17 15:01:58