Цифрові карти допоможуть громаді заробити на землі

Як провести аудит й у своїй громаді? І чи можливо зробити це самостійно? Якщо громади не мають інформації щодо своїх земель, є чотири шляхи проведення аудиту.

Візіком,  maps API, громада, земля, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на УП.

Громада може отримати інформацію про вже сформовані земельні ділянки, право власності на них, оренди, обробітку самостійно.

Для цього на сесії ради приймається рішення, у якому призначаються особи за проведення такого аудиту: землевпорядник та інші працівники ради.

Так, орган місцевого самоврядування своїми ресурсами забезпечить перелік необхідних, наявних даних. Крім того, у процесі проведення інвентаризації він вже зможе оцінити стан цих земельних ресурсів.

Можна звернутися за допомогою до профільних онлайн-ресурсів, які можуть провести вищезгадану роботу замість громади, оскільки мають доступ до інформації з державних реєстрів; а також з використанням супутникових даних та прив’язуванням їх до конкретних земельних ділянок.

Читайте також:

Враховуючи, що більшість процесів автоматизовані, це забезпечує швидкість та оптимізацію ресурсів.

Наприклад, приблизна вартість аудиту працівниками одного з таких ресурсів території однієї колишньої сільської ради становить 20 тис. грн + 10 тис. грн на рік у разі отримання оновлень щодо зміни інформації про власників чи орендарів. Це оптимальний пакет з оновленням інформації, що триває до одного тижня.

Аудит території однієї колишньої сільської ради проводять безкоштовно як зразок для громади.

У кінцевому результаті орган місцевого самоврядування отримує цифрову карту зі своєю територією, де будуть відображені всі наявні земельні ділянки із інформацією про власника, укладені договори оренди, територією обробітку землі, інформацією про не оформлені і не оброблені земельні ділянки та про ділянки померлих громадян, на які не оформлена спадщина.

За допомогою калькулятора, вбудованого на сайті таких ресурсів, можна виміряти площу розорених земель поза площею оренди та площу розорених польових доріг, за які не сплачуються орендні платежі.

Більше того, сьогодні існує низка проєктів та міжнародних інституцій, які допомагають громадам реалізувати проєкти з інвентаризації земель.

Описані вище способи можна комбінувати. Наприклад, провести аудит частини території громади самостійно, а частину аудиту замовити.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-06-22 14:25:35