Київські гори: історія, карта, ландшафт

Частина істориків до цих пір міркує над тим, що було першим: населення чи поселення?

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, київські гори,

Очевидно, що до появи власне Києва, його пагорби, на карті відомі як Київські гори, пережили не один народ, покоління і без перебільшення – тисячоліття.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Київські гори в історії

Частина істориків вважає, що місто заснували поляни. Інші – древляни. Ще хтось наполягає на «нормандській» теорії; бачить на його місці раніший готський Археймар («Данаперштадт») або хозарський Самбутас.

Так чи інакше, перші люди з’явилися на території Києва ще у палеоліті і не деінде, а на літописній подільській Юрковиці. Там вони рили свої печери, їли мамонтів, відбивалися від печерних ведмедів і левів, вглядалися у романтичну дніпровську далину. Там їх залишки і знайшов та дослідив славнозвісний Вікентій Хвойка («Кирилівська стоянка»). Пізніше київські пагорби заселили відкриті Хвойкою ж трипільці. За однією з версій сюди вони потрапили з території сучасної Туреччини. Після них представники «білогрудівської культури», можливі пращури історичних фракійців, а відтак і частини сучасного населення Балкан.

Ще були носії «зарубинецької культури», гіпотетично – генетичні і культурні балти, «черняхівці», ця суміш ранніх слов’ян, готів, сарматів, скіфів тощо.

Всі вони, так чи інакше залишили свої сліди в найбільш зручних для проживання місцях – пагорбах, які пізніше назвали Київськими горами. Три з них прославилися як місця, з яких (помешкання князів) або з-під яких (Поділ) пішов власне Київ.

Візіком, карта Київських гір

Київські гори і фен-шуй

По суті – Київські, як і Канівські «гори» - це частина Придніпровської височини. Згідно зі старовинними картами, тривалий час Русь, а згодом і Україна, на перших починалася, на других закінчувалася. Далі був Дикий степ, інша, чужа для наших предків Ойкумена. Розтягнуті вздовж пагорбів Київ і вздовж височини Україна не випадковість. Ландшафт, який утворювали вода з одного боку і пагорби з іншого – ідеальний. Принаймні, з точки зору класичного фен-шуй, теорія якого вказує на існування центральної енергетичної точки території, так званого «Серця Дракона». Його місце між горою і водою, захищене стихіями і позначене печаткою тодішніх богів. Київська ситуація класична. З одного боку це княжі гори: Старокиївська, Замкова, Щекавиця, Юрковиця. З іншого – Дніпро. Між ними пронизаний Почайною історичний Поділ.

Всього «гір» біля двох десятків. Критеріїв, за якими вони діляться, трохи менше. Відтак, серед них можна виділити: «княжі», «подільські», «печерські», «містичні», «лисі» тощо.

Насправді гір більше. Додайте до вищевказаних старі, призабуті локації і топоніми на кшталт

  • Богословська,
  • Виноградна,
  • Інститутська,
  • Обсерваторна
  • або Волова

...і їх кількість зросте раза в півтора.

Станом на сьогодні відсутні карти або комплексні розвідки ролі пагорбів в історії становлення та розвитку Києва. В більшості випадків їх препарують на окремі кавалки і розглядають як окремішні геологічні об’єкти.

Ми вирішили виправити цю ситуацію. Відтак, вашій увазі пропонується карта з головними, скажімо так – «канонічними» Київськими горами.

Вони - геологічний скелет Києва, його хребет. Пройдіться ним погожим весняним днем, від хвоста Дракона до його голови і він відкриє вам свої таємниці.

Читайте також:

2019-04-26 11:14:08