Зоологи довели використання когнітивних карт деякими видами тварин

Ізраїльські зоологи довели існування когнітивних карт у криланів.

Візіком, maps API, когнітивні карти, крилани,

Протягом трьох місяців після народження тварин вчені спостерігали за їх переміщеннями і з'ясували, що ті можуть знаходити найкоротший шлях між двома точками, навіть якщо раніше ніколи не літали по такому маршруту.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Крім того, крилани, які активно досліджували території і відлітали далеко від будинку, поверталися по прямій, якщо люди переносили їх в незнайому точку. Стаття опублікована в журналі Science, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на nplus1.

Довідково

Когнітивна карта - це образ місцевості, який служить для навігації.

  • Якщо у тварини є когнітивна карта простору, воно може знаходити найкоротший шлях між двома точками, навіть якщо раніше жодного разу не проходила по цьому маршруту. Однак експериментально перевірити здатність спонтанно будувати оптимальні маршрути в природних умовах складно - може виявитися, що до початку спостережень особина вже не раз ходила цим шляхом і просто повторює відкритий випадково маршрут, а не вигадує його згідно когнітивної карти.

Візіком, maps API, когнітивні карти, крилани,

Вчені з Тель-Авівського університету під керівництвом Йоссі Йовель (Yossi Yovel) досліджували маршрути польотів двадцяти двох єгипетських летючих собак, або нільських криланів (Rousettus aegyptiacus) з самого народження. На тварин прикріпили GPS-трекери і протягом трьох місяців збирали інформацію про їх пересування.

Візіком, maps API, когнітивні карти, крилани,

Крилани поступово розширювали домашній ареал (до 70 дня їх життя його площа досягла 60 квадратних кілометрів) і знаходили нові фруктові дерева, плодами яких харчувалися. У частину ночей тварини досліджували нові території - так їм вдавалося виявити нові дерева, - а в інші вони літали в знайомі місця, щоб поїсти. Всі двадцять два крилани знаходили короткий шлях між об'єктами - летючі собаки безпосередньо літали між знайомими деревами, а не поверталися кожен раз в колонію. Всього зареєстрували 125 таких перельотів середньою дистанцією півтора кілометра.

Візіком, maps API, когнітивні карти, крилани,

Вчені впевнені, що крилани не знаходили можливість зрізати випадково, а будували оптимальний маршрут на основі когнітивної карти.

  • По-перше, такі маршрути були прямими і якісно відрізнялися від дослідницьких польотів по незнайомих територіях, зате були схожі на переміщення від будинку до знайомих дерев.
  • По-друге, летючі собаки відразу злітали в потрібному напрямку і вектор їх польоту з самого початку був спрямований прямо в бік цілі.

Після ночей дослідження, в які крилани літали по складних траєкторіях і незнайомим районам, тварини теж знаходили короткий шлях - на цей раз додому. Такі маршрути також були за всіма критеріями невипадковими, а вивіреними (хоча є ймовірність, що крилани спочатку просто вилітали в напрямку домашнього ареалу, а опинившись у знайомих місцях, коректували маршрут); всього їх вдалося зареєструвати 121, а середня дальність дорівнювала 3300 метрів.

Читайте також:

2020-07-14 13:02:17