«Карти плачуть»: форма узбережжя Гренландії змінюється швидше ніж очікували

Швидке танення змінює прибережні райони Гренландії. Згідно з дослідженням відступ льоду в Гренландії змінив «поведінку» льодовиків, а також місця, де лід падає в море.

Візіком,  maps API, карта Гренландії,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Ці зміни можуть, в свою чергу, вплинути на нові втрати льоду в Гренландії в майбутньому, пишуть дослідники з США.

Що сталося?

  • Недавні дослідження показали, що Гренландія втрачає 500 гігатонн льоду щороку, що більше, ніж може бути заповнене новим снігопадом.
  • Щорічна втрата льоду сьогодні на 14 відсотків більше, ніж була в період з 1985 по 1999 рік.
  • І тала вода від цієї втрати льоду змащує крижаний щит, так що він легше ковзає по корінний породі, прискорюючи танення.

Нове дослідження, проведене науковим співробітником Національного центру даних по снігу і льоду США Твілою Мун і її колегами, більш детально аналізує зміни.

Мун і її колеги об'єднали два типи даних з супутникових знімків: наскільки швидко рухається крижаний покрив і де льодовики закінчуються на своєму шляху вниз. Коли льодовик відступає, його кінцева точка не йде так далеко вниз, в долину, як раніше.

Автори роботи виявили, що відступ льодовиків тепер став нормою в Гренландії. Дослідники написали в своїй статті, що за останнє десятиліття вісімдесят дев’ять відсотків льодовиків суттєво відступили.

Однак ця зміна форми льодовиків призвела до безлічі змін в русі льодовиків. Дослідники виявили, що деякі льодовики набирали швидкість і текли до моря; інші текли повільніше.

Що таке льодовики?

  • Льодовики — це річки льоду, тому їх течія частково визначається не тільки тим, наскільки швидко вони тануть, а й тим, що знаходиться під ними.
  • Наприклад, льодовики К'єр і Хейс на північному заході Гренландії з 1990-х по 2010 рік прискорилися на своїх основних виходах в море, але інші виходи льоду в океан поблизу сповільнилися.
  • В одному випадку південна частина одного з цих виходів прискорилася, а потім знову сповільнилася.

Всі ці локальні відмінності можуть бути дуже важливі для передбачення того, як швидко лід Гренландії зникне в майбутньому. Зміни також, ймовірно, вплинуть на те, як і де поживні речовини потрапляють у воду, де є відкриті фіорди в порівнянні з льодом і де доступна прісна вода.

Оскільки Північний Льодовитий океан і атмосфера нагріваються, ми можемо ясно бачити, як потік льоду в океан прискорюється і відступ кромки льоду, — сказав співавтор дослідження Алекс Гарднер, науковий співробітник Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені,

Розуміння складності реакції окремого льодовика має вирішальне значення для поліпшення прогнозів зміни льодовикового покриву і пов’язаного з ним підвищення рівня моря, яке відбудеться у наших берегів, — додав учений.

Читайте також:

2020-10-29 13:05:04