Держгеокадастр позбавили функції розпорядження землями

Держгеокадастр, як орган, який містив серйозні корупційні ризики, позбавили функції розпорядження землями"

Візіком,  maps API, Держгеокадастр, 2 гектари,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 5 канал.

Для отримання належних за законом 2 гектарів землі українці мають звертатися до ОТГ, яка двома третинами голосів депутатів ухвалює рішення, кому давати землю.

Про це в ефірі ток-шоу "Велика політика" на "5 каналі" сказав міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

До того, як я був призначений Верховною Радою міністром аграрної політики, я очолював Держгеокадастр України. Де ми зробили відповідний аудит і встановили, що більш як 5 мільйонів гектарів земель виведені з державної у приватну власність через механізм безоплатної приватизації по 2 гектари. На балансі держави землі, які були в державній власності, і я як голова Держгеокадастру, передав ці землі в об'єднані територіальні громади згідно з указом президента від 15 жовтня 2020 року, – зазначив він.

Читайте також:

У цей понеділок президент підписав закон про земельну децентралізацію, за яким уся земля на території громади належить громаді. Держгеокадастр, як орган, який містив серйозні корупційні ризики, позбавили функції розпорядження землями, – сказав Лещенко.

Міністр агрополітики назвав умови, за яких може бути відкритий ринок землі Міністр агрополітики назвав умови, за яких може бути відкритий ринок землі.

Тепер ви звертаєтеся до своєї громади, де депутатський корпус в обсязі 2/3 голосів від кількісного складу ради ОТГ приймає рішення, кому давати землю. Більше чиновник у Києві не визначає, долю кому в Закарпатті чи в Донецькій області давати 2 гектари і розпоряджатися цими речами, – пояснив міністр.

Ви сьогодні через публічну кадастрову карту земельного кадастру, через національний геопортал відкритих даних можете в режимі реального часу побачити так звані "білі плями" – на яких ще немає відповідного кадастрового номеру. Це все є в доступі, ми всю цю інформацію будемо надавати в постійному режимі і оновлювати її. Згідно з законодавством, не обов'язково за місцем реєстрації ви повинні звертатися, але якщо ви людина місцева і хочете взяти 2 га для реалізації якогось проєкту овочівництва, чи садівництва, чи випасу худоби – безумовно, треба на тій сільській території, де ви проживаєте, звертатися – бо громада завжди надає пріоритет тим людям, які проживають саме в цій громаді, – зауважив Лещенко.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-05-27 12:33:52