Супутникові знімки і кадастрові карти допомагають зберегти українські ліси

Збереження самосійних та необлікованих лісів буде значним внеском у досягнення кліматичних цілей, збереження біорізноманіття та збільшення офіційної лісистості України.

Візіком,  maps API, карти, дрони, ліси,

Про це заявили експерти під час прес-конференції в прес-центрі Українського кризового медіа-центру, повідомляють Новини картографії від Візіком.

Єгор Гриник, біолог ГО «Українська природоохоронна група», пояснив, що самосійні ліси – це ліси які природним шляхом з’явився на закинутих сільськогосподарських ділянках. В Україні вони займають від 300 до 500 тисяч га.

Це дуже багато. Вони не мають статусу лісового фонду і під охороною держави не перебувають. Проблема в тому, що якщо ділянка з сільськогосподарським призначенням переходить до нового власника – ліс знищується і власник використовує її за цільовим призначенням як рілля або пасовище, – сказав він.

Читайте також:

Необліковані ж ліси – це ділянки, які не отримали належної документації. Вони часто належать до комунальної власності і громада має право вимагати щоб ці ліси не продавалися на аукціонах і не знищувалися.

В Україні дивна ситуація, коли сьогодні виділяються величезні гроші на нові ліси, а молоді знищуються, – додав Єгор Гриник.

Юлія Овчинникова, голова Підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, розповіла, що зараз парламент готується розглянути відповідний законопроект, який допоможе зберегти самосійні і необліковані ліси. Планується спрощення процедури зміни призначення ділянки лісу, активно використовувати супутникові технології та земельний кадастр для визначення таких ділянок, зобов’язати державні органи виявляти самосійні і необліковані ліси і надавати їм відповідний статус, спростити процедуру лісовпорядкування та її фінансування державним бюджетом. Вона наголосила, що законопроект не передбачає жодних послаблень щодо охорони лісів.

Питання самосійних і необлікованих лісів не підіймався на рівні законодавства, але піднімався на громадських майданчиках та серед активістів. Проблемою є визначення самосійних і необлікованих лісів. Зараз розробляється відповідна законодавча ініціатива для їх захисту. Наш комітет розробив відповідний драфт і ми сподіваємося, що ця законодавча ініціатива успішно пройде, – зазначила Юлія Овчинникова.

Богдан Кученко, еколог МБО «Екологія-Право-Людина», розповів, що спеціалісти досліджували проблеми з самосійними лісами і констатували, що вони знищуються майже у всіх формах власності.

Нам потрібно якомога швидше внести зміни в законодавство і прийняти управлінські рішення. Віднести всі ліси до угідь, зобов’язати вносити інформацію про нововиявлені ліси до землевпорядної документації, – підкреслив він.

Збереження лісів – один з пріоритетів Міндовкілля. Необхідність збільшення площі лісистості – це важливий і необхідний напрямок нашої роботи. Ми впевнені, що отримаємо підтримку в цьому від усіх органів влади, – запевнив Петро Тєстов, радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Олександр Борисенко, завідувач лабораторії новітніх інформаційних технологій Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації, поділився досвідом впровадження нової технології для виявлення самосійних та необлікованих лісів і зазначив, що вона є ефективною і може бути використана на постійній основі.

Ми проаналізували аукціон де виставлялися самозаліснені ділянки. Таким чином ми отримали інформацію, що 5% площ від всіх лотів були заліснені. Ми використовували супутникові дані, кадастрові карти, дані лісовпорядкування і накладали шари один на інший, – пояснив він.

Експерти наголосили на нагальності питання, адже з відкриттям ринку землі очікується, що самосійні ділянки та необліковані ліси будуть знищуватися набагато швидше.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-05-13 14:38:46