Геопросторові дані і захист екосистем

Більше половини екосистем Північної і Південної Америки не мають нічого спільного з природоохороною, іншими словами – не підпадають під її задачі. На цьому наполягає нещодавнє дослідження, котре провела NatureServe.

Візіком, API Visicom, просторові дані

Де шукати тих, хто приймає рішення і що вони повинні зробити для того, щоб захистити екологічне різноманіття в обох Америках? Відповідь можна знайти у нещодавньому дослідженні, котре провела NatureServe, а опублікувало PLOS ONE, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!


Відомо, що екологічне різноманіття має важливе значення для захисту природи, запобіганню вимиранню видів і захисту від катаклізмів.

Це дослідження документує втрату розмаїтих екосистем і паралельно фіксує їх недооціненість навіть у захищених законом районах. Воно також визначає сфери, в котрі варто було би спрямувати зусилля з охорони природи задля досягнення поставлених у міжнародному масштабі, задач.

Візіком, API Visicom, просторові дані,

З цього дослідження стає зрозумілим, що наші інвестиції в природоохоронні території відбувалися таким чином, щоб мінімізувати конфлікт з економічним розвитком. Разом з тим, очевидно, що зберігаючи всі типи екосистем ми зберігаємо природні умови для існування нашого виду, - стверджує Патрік Комер, головний еколог NatureServe.

Картографування типів екосистем

Використовуючи передові методи моделювання та машинне навчання екологи NatureServe склали сучасну та історичну карти кількасот типів екосистем з чіткими характеристиками, котрі, в свою чергу дозволяють оцінити їх довгострокові втрати і точно визначити наскільки добре сучасні заповідні зони зберігають різноманітність.

Результати дослідження стверджують, що протягом останніх століть головною трансформацією екосистем було їх перетворення на сільськогосподарські угіддя. При цьому NatureServe встановив, що 70% екосистем Північної Америки та понад 50% рослинних мікрогруп у півкулі де-факто не знаходяться під захистом, контури котрого встановлені Конвенцією про біологічне різноманіття.

Це дослідження вкрай важливе, оскільки, крім іншого, звертає увагу на захист екосистем, котрі вже зазнали втрат, таких як, приміром, як трави і савани в обох Америках або ліси Південного сходу США. Згідно з Червоною книгою майже третина екосистем і п’ята частина макрогруп рослин є вразливими або перебувають під загрозою зникнення.

Дослідження, котре охопило майже четверту частину земної суші дозволяє нам краще зрозуміти наш вплив на природу і дає нам можливість притягнути до відповідальністі за забезпечення різноманітності екосистем, як того вимагають міжнародні угоди.

Це також вказує на місця, де ми повинні орієнтуватися на охорону і запобігати вимиранню, зауважив кандидат наук Шон О’Брайен, президент та генеральний директор NatureServe.

Джерело: Geospatial World

Адаптований переклад: Новини картографії від Візіком

Читайте також:

2020-08-10 14:28:05