Карта у мобільному додатку допоможе зробити Карпати чистішими

Розробники з компанії GlobalLogic розробили мобільний додаток EcoHike. Згідно з концепцією це платформа, на карті якої екотуристи можуть знаходити місця, які потрібно прибрати.

Візіком, maps API, Карпати,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Рубрику.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Що відбулося

  • У Львівській філії великої української IT-компанії GlobalLogic створили мобільний додаток, у якому туристи можуть відзначити і побачити місця забруднення на карті, щоб змінити маршрут і зібрати сміття самим, або попросити допомоги в інших відпочиваючих.

Юрій Голованов, фахівець компанії GlobalLogic, під керівництвом якого було запущено програму, розповів, скільки людей працювало над проектом, що надихнуло команду на його створення, а також як працює додаток EcoHike.

Як виявилося, серед IT-шників дуже багато екологічних активістів, особливо у Львові. Один з інженерів GlobalLogic, любитель помандрувати Карпатами, звернув увагу на те, як різко збільшилася кількість сміття в місцях, популярних серед туристів і місцевих жителів. Навіть періодичні вилазки команди на місцевість для прибирання сміття перестали бути ефективними — потрібно було придумати інше рішення, і його придумали.

Розробники вирішили створити платформу, де люди, небайдужі до природи, могли б об'єднати зусилля і вирішити проблему зі сміттям. Звичайно, зразки таких платформ уже були. Це і Словацька TrashOut, де можна підписатися на e-mail розсилку, щоб отримувати інформацію про мітки з забрудненнями. В Україні на карті було відзначено близько 600 місць, а прибрано з них — тільки 20. Крім цього, в Україні була створена Ecomapa, інтерактивна карта Міністерства екології та природних ресурсів України для звернення громадян до госструктуру.

Команда проаналізувала всі існуючі програми і створила робочу модель, в якій туристи можуть або знайти місце на своєму маршруті, яке вимагає прибирання, або залишити точку на карті в місці, де є звалище, яку вони самі, наприклад, прибрати не в змозі, щоб інші користувачі могли закінчити розпочате.

Скільки коштувало створення додатку?

EcoHike — некомерційний проект, яким команда займалася у вільний від основної роботи час, а додаткові інвестиції для його створення не притягувалися.

На різних етапах в проекті EcoHike було задіяно 7-8 чоловік. Хтось приходив, хтось ішов, але в основній команді завжди було 5 чоловік: техлід, iOS-, Android- та веб-розробники, — повідомляє Юрій Голованов.

Наскільки ефективний додаток?

Логічне запитання, адже на початку статті ми говорили про вже існуючих аналогах.

Як виявилося, додаток активно використовується туристами і за перші 4 місяці після його релізу, була зібрана перша тонна сміття. У GlobalLogic розповіли, що якби все це сміття було зібрано докупи, її висота досягла б 140 метрів, що на 37 метрів вище, ніж статуя "Батьківщина-Мати" в Києві.

У додаток було додано 60 забруднених локацій, частина з яких вже прибрали. Організації, які захоплюються еко-туризмом, влаштовують спеціалізовані еко-тури по маршрутах з забрудненнями щоб очистити Карпатські ліси. Однією з таких організацій є Клуб туристів Кулуар з їх соціальною ініціативою в рамках проекту "Чисті Карпати", запущеної спільно з Іриною Галай, першої української, яка побувала на Евересті.

Мандрівники пройшли близько 130 кілометрів по Карпатам, відвідуючи локації EcoHike і очищаючи природу.

Як додати локацію в EcoHike?

Щоб додати мітку на карту, потрібно скласти короткий опис:

  • розповісти про характер забруднення або залишити підказки, як краще знайти цю точку на місцевості
  • і зробити три фотографії місця (як мінімум), щоб іншим користувачам було зрозуміло, що сталося і яка допомога буде потрібна.

Додаток дозволяє поставити мітку тільки в тому місці, де ви знаходитеся в даний час (по GPS-координат). Виставити мітку вручну не можна: розробники спеціально виключили таку можливість, щоб уникнути помилок користувачів і не вводити в оману туристів, які підуть шукати ці мітки. На карту також можна додати місця незаконної вирубки лісу та інші проблеми. Усі мітки публікуються після перевірки модератором та адміністратором.

Читайте також:

2020-08-28 13:22:07